To jsou podle náměstka hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriela Kovácse (ANO) nejčastější těžkosti, které Středočechům komplikují výměnu starých kotlů nízkých emisních tříd za moderní zdroje tepla s ekologickým provozem. Kovács to uvedl v souvislosti s takzvanými kotlíkovými dotacemi, jejichž příjemci mají povinnost dokončit výměnu do sedmi měsíců od podepsání veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí dotace.

Ne každému se to skutečně podaří – přičemž se stává, že ani největší snaha nic nezmůže. V takové situaci se ocitl například majitel nemovitosti, který měl řádně instalovaný kotel a připravenou spalinovou cestou i napojení na otopnou soustavu – avšak nedokázal urychlit osazení plynoměru na veřejné přípojce, jejíž budování zpozdilo úmrtí projektanta. Majitel domu z Benešovska zase firmu pro instalaci plynového kondenzačního kotle sháněl od července až do prosince. Kvůli přetlaku zájemců to přitom nebyl ojedinělý případ.

Ilustrační foto
V rámci kotlíkových dotací chystá kraj zálohové platby předem

Problémům se nevyhnuly ani instalace hodně žádaných tepelných čerpadel. Ať už šlo o nefunkčnost dodaného zařízení, které se instalační firmě nepodařilo „rozchodit“ ani ve spolupráci s výrobcem a bylo je třeba odvézt zpět do výrobního závodu k revizi, nebo o neočekávaný požadavek energetiků, kteří napojení tepelného čerpadla podmínili změnou v elektrické soustavě domu.

Prozatím všem lidem, kteří se dostali do problémů tohoto druhu a mohli předložit rozumné zdůvodnění, kraj vyhověl a lhůtu pro zprovoznění prodloužil. Formálně to není úplně jednoduché: rozhodovat musí krajští zastupitelé, kteří schvalují výjimku z dotačního programu – a následně dodatek smlouvy o poskytnutí dotace. Souhlas k tomuto postupu dává i zástupce Státního fondu životního prostředí ČR.

Ilustrační foto
Příspěvků z hejtmanského fondu se dočkaly křížek i pieta