O změnu usiloval podnikatel Jaroslav Třešňák, jehož společnost vlastní v dané lokalitě pozemky, několik let. Uspěl však až tento týden poté, co se smluvně zavázal k určitým bonusům vůči městu.

Mezi ty nejdůležitější patří podle neratovické místostarostky Markéty Rajchertové možnost poskytnout část parkoviště u plánovaného obchodního centra zdarma místním občanům k nonstop parkování nebo souhlas s výstavbou cyklostezky do Kojetic, která má vést právě přes pozemky podnikatele.

Smluvní pokuty

„Investor se ve smlouvě zavazuje k tomu, že parkoviště bude mít kapacitu 241 míst, z toho stovku ponechá bezplatně v celodenním rozsahu pro rezidenty," potvrdila místostarostka Markéta Rajchertová.

„Zároveň se zavazuje prodat městu pozemek pro zbudování cyklostezky za cenu, za kterou pozemky dříve nabyl do svého vlastnictví, nebo vybudovat mezi stávající bytovou výstavbou a nově zbudovaným obchodním centrem izolační pás zeleně," dodala s tím, že za jakékoli porušení smlouvy ze strany podnikatele jsou přitom sjednané smluvní pokuty.

Neratovičtí, kteří bydlí v dané lokalitě, se nemusejí obávat ani toho, že by jim nové obchodní centrum zastínilo výhled, podle smlouvy totiž nesmí jeho výška od země po atiku přesáhnout 7,2 metru. Jaroslav Třešňák a jeho společnost nyní konečně mohou zažádat o stavební povolení a územní řízení.

Čtěte také: Na Mělnicku přibudou další obchodní centra