Již v minulém týdnu se na webu ministerstva spravedlnosti www.justice.cz v přehledu nařízených hlavních líčení a veřejných zasedání objevila informace o jednání v rámci spisové značky 4T 21/2013, se jmény účastníků „MUDr. Petr Kott a spol.“, chystaném na 27. červen – v případě této kauzy provázené mnoha zvraty ale jeden nikdy neví, co se nakonec bude odehrávat. Zvlášť v případě, kdy na sklonku března, kdy Rath dokončil svou závěrečnou řeč, předseda senátu Robert Pacovský ohlásil pokračování za čtvrt roku. Právě na 27. červen. Tříměsíční pauzu zvolil soud v reakci na námitku spojenou s požadavkem, aby rozhodování ve věci bylo přesunuto k jinému soudu.

Jak vše dopadlo, se ještě v pondělí Deník od mluvčí krajského soudu Jitky Vlnové nedozvěděl. „Zatím se vůbec nemohu vyjádřit,“ konstatovala mluvčí s tím, že se spis sice z Brna od Nejvyššího soudu ČR vrátil, avšak výsledek zatím nemůže sdělit. „Nemáme potvrzeno doručení všem oprávněným osobám,“ vysvětlila Deníku Vlnová.

Nyní už je jasno. S odkazem právě na její informace ve středu server iRozhlas.cz uvedl, že o návrhu na odnětí věci Nejvyšší soud ČR rozhodl tak, že se věc Krajskému soudu v Praze neodnímá. Sledovaná kauza tedy zůstává Pacovského senátu – a ve středu příštího týdne by skutečně měl zaznít rozsudek.

Stejný senát krajského soudu již před třemi roky nepravomocně rozhodl o vině všech 11 obžalovaných, přičemž nejpřísnější tresty vyměřil právě Rathovi (odnětí svobody v trvání 8,5 roku) a jeho blízkým spolupracovníkům manželům Kottovým (po 7,5 roku vězení); v obou případech padly i citelné peněžité tresty. Celý rozsudek ale následně zrušil odvolací senát Vrchního soudu v Praze, a to kvůli výhradám vůči tomu, že byly jako důkaz použity policejní odposlechy (k jejichž legálnosti měl vrchní soud výhrady). Následně Nejvyšší soud ČR konstatoval, že odposlechy byly v pořádku a s jejich využitím při jednání soudu není problém.

Z dosavadního vývoje jednání lze usuzovat, že by za týden mohly padnout podobné tresty jako minule. Byť veřejnost bude jistě s velkou pozorností sledovat, jak se soud napodruhé postaví třeba k návrhu státního zástupce Petra Jiráta, jenž pro Ratha i Kottovy požaduje propadnutí veškerého majetku.

Jisté je, že ať bude verdikt krajského soudu jakýkoli, nebude to znamenat konec: případ nepochybně znovu poputuje k odvolacímu senátu Vrchního soudu v Praze. Podle všeho lze následně počítat i s využitím mimořádného opravného prostředku v podobě dovolání – a pak může dojít i na stížnosti k Ústavnímu soudu ČR. Rath se již na počátku projednávání případu vyjádřil, že je připraven snažit se prokázat svoji nevinu přemi prostředky – třeba až u Evropského soudu pro lidská práva.

Ilustrační foto.
Očekávejte silniční děs: přichází období oprav