„V našem kraji se objevilo hned několik nebezpečných ohnisek nemocné drůbeže – a díky společnému postupu krajských veterinářů a příslušníků hasičského záchranného sboru se je podařilo zlikvidovat. Za tuto práci a úspěšné zvládnutí mimořádné situace jim velmi děkuji,“ uvedla hejtmanka, která je zároveň předsedkyní bezpečnostní rady kraje i krajského krizového štábu. Na její slova reagoval ředitel středočeské veterinární správy Otto Vraný. „Je to pochvala pro celý tým,“ konstatoval.

Ptačí chřipka. Ilustrační foto.
Ptačí chřipka ve středních Čechách opět řádí. Tentokrát v Čelákovicích

Prozatím se ve středních Čechách objevilo osm ohnisek ptačí chřipky. Poprvé to bylo v únoru v soukromém malochovu drůbeže ve vísce Podolí poblíž Jankova na Benešovsku. Chovateli, který vlastnil 45 slepic a šest kachen, uhynulo 25 slepic; zbývající drůbež byla utracena na základě rozhodnutí veterinární správy. Další ohniska nákazy veterináři společně s hasiči likvidovali v Březně na Mladoboleslavsku, v Počaplech na Příbramsku, v obci Vápno na pomezí krajů Středočeského a Pardubického či v osadě Labíčko na Praze-východ – a hned několikrát na Nymbursku.

Tam bylo třeba naposledy zasahovat v chovu kachen v Záhornici. Ve středu 31. března bylo zlikvidováno celkem 7600 kachen. Na Nymbursku už se jednalo o třetí ohnisko. Předtím bylo zlikvidováno 7300 kachen ve vsi Slibovice, osadě spadající pod obec Běrunice; v lokalitě Vinice pak šlo o více než tři tisíce kachen. Krajský úřad oceňuje, že velkou pomoc při likvidaci nakažené drůbeže poskytl také Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR, který se postaral o dekontaminaci techniky a dezinfekci vyprázdněných hal.