Podle nymburského starosty Pavla Fojtíka se už v pátek 12. května večer začnou do místního parku Pod Hradbami sjíždět účastníci bitvy, kteří tam vybudují autentický stanový tábor.

„Veřejnost tak bude mít možnost popovídat si s aktéry bitvy, nahlédnout do zákulisí. V sobotu proběhne nejdříve pietní akt v parku Hrdinů, odpoledne bude následovat dobová bitevní ukázka," připomněl Pavel Fojtík.

Čtěte také: Upíři, jeptišky i Rumcajs s Mankou. V Opolánkách oslavili masopust

S rekonstrukcí výseče ze slavných bitev se nesetkají návštěvníci Nymburka poprvé. Už před sedmi lety měli možnost zhlédnout ukázku z bitvy na Piavě z 1. světové války, před dvěma lety na ni město navázalo na náměstí Přemyslovců dobovými výjevy a ukázkami vojenské techniky u příležitosti 70. výročí konce 2. světové války a loni pokračovalo rekonstrukcí vojenské akce už v parku Pod Hradbami. Stovky velkých i malých návštěvníků svědčí o mimořádném zájmu veřejnosti o tuto formu historických vzpomínek.

Bitva u Zborova se odehrála během první světové války na západní Ukrajině poblíž ukrajinského města Tarnopole (východně od Lvova). Nebyla významná počtem zúčastněných vojáků, rozlohou bojiště anipro další vývoj války. Její důsledky však byly zásadní pro další formování československých jednotek v Rusku, a především pro rozvoj, podporu a uznání myšlenek Československého zahraničního odboje.

Čtěte také: Prvorepublikový pánský klub láká hříšníky v Sadské