„Výsledky posledních rozborů ověřily zhoršenou kvalitu vody na všech lokalitách ve středočeské části přehradní nádrže Orlík,“ konstatoval Luboš Mandík z příbramského pracoviště krajské hygienické stanice. S tím, že obsah sinic se proti minulému týdnu dále zvýšil – a kvalita vody je v současné době hodnocena stupněm 3 na pětibodové stupnici, která se podobá školnímu známkování.

„Lepší situace je v koupacích oblastech na březích vodního díla Slapy, kde stupněm 3 je ohodnocena kvalita vody pouze na profilu Županovice a Živohošť,“ upozornil na další přehradní nádrž dále po proudu Vltavy a dvě místa na Příbramsku. S tím, že většina ostatních lokalit na Slapech je stále na dobré úrovni, hodnocené stupněm 1; ještě koupací oblast Nová Živohošť na Benešovsku dostala za mírně zhoršenou kvalitu vody dvojku.

Influencerka Jana Řezníčková.
Lákadla středních Čech nanečisto: vybrat výlet usnadní sociální sítě

Ani tam, kde se sinice pomnožily, to však ještě nepředstavuje problém. „Pro návštěvníky lokalit, hodnocených stupněm 3, to neznamená žádné omezení v koupacích aktivitách,“ ujišťuje Mandík, že zaplavat si lze bez rizika. Lidem se sníženou imunitou, případně alergikům, malým dětem či těhotným ženám však doporučuje, aby se po vykoupání vždy osprchovali.

Stejná rada se kvůli zvýšenému obsahu sinic ve vodě vztahuje rovněž na návštěvníky písníku Hradišťko I v okrese Kolín, jezera Poděbrady a Ostrá na Nymbursku a přírodního koupaliště Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

Jedním dechem však Mandík upozorňuje, že vzhledem k datu i teplotám zůstávají podmínky pro venkovní koupání poměrně příznivé. A ne všude se voda pohoršila. „Řada převážně menších přírodních koupališť má stále výbornou kvalitu vody – ať jsou to třeba Obecnice a Jince na Příbramsku, Tyršovo koupaliště v Rakovníku, koupaliště Chrustenice na Berounsku nebo většina sledovaných lokalit v okrese Mladá Boleslav,“ zve hygienik k vodě na místa, která si stále drží hodnocení „za jedna“.

Jezero v Sadské
Kam vyrazit za venkovním osvěžením? Pískovny jsou oblíbeným místem ke koupání

Problémová nejsou ani ta, jež kvůli zvýšenému množství chlorofylu snižujícího průhlednost vody dostala stupeň 2. K takovým patří třeba Proboštská jezera a Vyžlovka na Praze-východ nebo Pilský rybník u Sedlce-Prčice na Příbramsku.

Zelené zabarvení je varováním

Obecnou radu nabízí Mandík všem milovníkům koupání, ať už si zajdou zaplavat kdekoli: vzhledem k poměrně teplému počasí, které panuje poslední týden a podle předpovědi meteorologů bude kulminovat o víkendu a v pondělí, je na místě při návštěvě vodních ploch v přírodě věnovat zvýšenou pozornost kvalitě vody. „V případě výrazného zeleného zabarvení, které se navíc projevuje při hladině, doporučujeme vždy se osprchovat,“ radí.