Pokud se budete chtít projít a zrovna nebude čas na výlet mimo město, žádný problém, příjemnou procházku si můžete užít třeba v okolí rybníka Peklo. A spojit ji s ochutnávkou točené zmrzliny v cukrárně Poctivka na rohu ulic Hrnčířská a Zborovská nedaleko vodárny. „Poměrně nedávno jsme přešli na nového dodavatele, kterým je firma Almeco,“ prozradil spolumajitel podniku Milan Bacílek. „Jejich zmrzliny jsou bezlepkové a některé příchutě dokonce bez laktózy,“ dodal. Příchutě jsou téměř každý den jiné, v den naší návštěvy byly v nabídce vanilka, čokoládová špička a míchaná. Malou si dáte za 25 korun, větší vás vyjde na pětatřicet.

Cukrárna Poctivka.Cukrárna Poctivka.Zdroj: Deník/Petr Procházka

V teplých dnech najdete dlouhé fronty na sídlišti u Cadillacu. Tam si vyberete za tří velikostí, za nejmenší dáte 35 korun, za velkou 45 a za mega porci 70. Při naší návštěvě byla připravená vanilka a mango, příchutě se však mění. „Vždy máme buď vanilku nebo jogurt a k tomu něco jiného. Mezi oblíbené patří skořice, karamel či jahoda. Oproti loňsku jsme museli zdražit o deset korun, jelikož nám výrazně stoupli náklady spojené s prodejem,“ uvedla zdejší prodejkyně.

Zmrzlina u 'Cadillacu'.Zmrzlina u 'Cadillacu'.Zdroj: Deník/Petr Procházka

Tradiční místo spojené s prodejem točené zmrzliny najdete v Pražské ulici vedle pekařství, kde už řadu let nabízí chlazenou dobrotu Bombardino. Za nejmenší porci zaplatíte 27 korun, pokud vám nestačí můžete si připlatit a vzít si větší za 40 nebo za 70 korun. „Zdražili jsme, ale jen velmi mírně. Klasicky nejoblíbenější jsou vanilka a čokoláda, v teplejších dnech ovocné verze,“ řekli v Bombardinu.

Kam vyrazit mimo Kolín?

Na pohodový cyklistický výlet můžete vyrazit po cyklostezce přes Hradištko a Veltruby do Velkého Oseka, kde si zmrzlinu dáte hned vedle hlavní silnice. Mají tu hned tři stroje, přičemž verze vanilka-slaný karamel a vanilka-čokoláda se nemění. Třetí mašina nabízí ovocné příchutě, které momentálně frčí nejvíce. „Zatím počasí příliš nepřeje, ale máme poměrně dobrou polohu a také jiný sortiment než zmrzlinu, což nám nahrává,“ řekli nám ve Velkém Oseku. Za malou zmrzlinu zde dáte 25 korun, v nabídce jsou i větší porce za pětatřicet a sedmdesát korun.

Zmrzlina Velký Osek.Zmrzlina Velký Osek.Zdroj: Deník/Petr Procházka

Jako další výletní zastávka se nabízí zmrzlina na Zlatém Slunci, ale to spíše při cestě autem, jelikož se nachází u hlavního tahu na Prahu. Nováček na poli zmrzlin otevřel na náměstí v Červených Pečkách, kde si dáte každý den jinou příchuť, vždy jednu ovocnou a jednu smetanovou, malou za 25 a velkou za 35 korun.