K úspěchu bylo nutné předložit esej v angličtině, projít písemným jazykovým testem, ale především při pohovoru zaujmout svým odhodláním i talentem zahraniční porotu, která adepty osobně vybírá. Letos se o své štěstí pokoušelo 75 dívek a chlapců, z nichž drtivě převažovaly studentky gymnázií.

Středoškolská stipendia Nadace Open Society Fund Praha uděluje už 23 let a touto formou podpořila již 274 studentů. Mnozí z nich byli přijati na zahraniční univerzity včetně Oxfordu, Cambridge, Princetonu či Harvard University.

Přístup ke kvalitnímu vzdělání

Stipendia přinášejí mladým lidem nejen přístup ke kvalitnímu vzdělání, ale především rozhled a zkušenosti z mezinárodního prostředí.

„Studijní pobyt v zahraničí dělá mladého člověka samostatnějším a tolerantnějším, odlišnosti pak nevnímá jako překážky, ale příležitosti k obohacení," uvedl Robert Basch, ředitel Nadace Open Society Fund Praha. „Tyto hodnoty vyznáváme také my, proto podporujeme mladé lidi při studiu na zahraničních středních školách," dodal.

Z Kutné Hory se tyto možnosti nyní otevírají dvěma studentkám Gymnázia Jiřího Ortena, Marii Matějkové a Anně Kuchařové. Obě stipendistky zamíří do Velké Británie. Každá ale bude někde jinde. Annu Kuchařovou čeká pobyt na Reddam House ve Wokinghamu v Berkshire a Marii Matějkovou na Seaford College v Petworthu v Západním Sussexu.

Čtěte také: Letečtí mechanici v příštím roce opět dostanou krajské stipendium