Počty řidičů, kteří existenci pásů v autě prostě ignorují, což podle slov Pučelíkové není ničím jiným než hazardem se životem, označila policistka za „alarmující“. Obzvlášť na dálnici, kde právě pásy mohou v případě dopravní nehody výrazně snížit riziko úmrtí nebo těžkého zranění!

K samotné bouračce pak často přispěje právě aktivní používání mobilů odpoutávajících pozornost. A to nejen při telefonování. „Setkáváme se i s řidiči, kteří jsou schopni psát za jízdy SMS zprávy nebo ve svých mobilních zařízeních sledovat sociální sítě,“ upozornila Pučelíková.

Dalším proviněním, které se podle jejích slov pomnožilo do té míry, že už se jeví jako trend, je přehlížení konce platnosti technické prohlídky. Je přitom běžné, že s „propadlou“ kontrolou lidé jezdí i několik měsíců.

Policejní matematika je tudíž dosti smutná. Z 57 kontrolovaných šoférů jich bez pásu jelo sedm, tři řídili s mobilem v ruce, šest se na zpoplatněný úsek dálnice – zde se neplatí v bezprostředním sousedství Berouna a Králova Dvora – vydalo bez dálniční známky. Mezi hříchy nechyběly ani dvě překročení povolené rychlosti – a v jednom případě dokonce i vliv alkoholu.

Ilustrační foto.
Kliknutí podpoří dobrovolné hasiče
Ilustrační foto.
Řidiče čeká další omezení na dálnici D1