V rámci dlouhodobých oslav stého výročí vyhlášení samostatného československého státu je výstava věnována období před vznikem republiky, připomněl předseda výboru středočeského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM), že nejde o připomenutí slavných říjnových událostí roku 1918, ale především doby, která jim předcházela. A vlastně i té, jež následovala.
„Jedna část se zaměřuje zvlášť na Kladensko v letech 1914 až 1919,“ upozornil Štefek na lokální témata. Přímo z této oblasti pocházely tisíce vojáků bojujících na obou stranách fronty, nejenom v legiích, ale i v císařských mundúrech. Navíc se do služeb válečné mašinérie zapojoval kladenský průmysl.

Vlastivědné muzeum Slaný
Muzea tuto sezonu přiblíží osmičková výročí

Příznivci vojenské historie jistě ocení, že výstava připravená ve spolupráci s Československou obcí legionářskou nabízí řadu předmětů připomínajících právě působení legionářů. Návštěvníkům mimo jiné představuje unikátní fotografie, zbraně a výstroj nejen ze sbírek Sládečkova vlastivědného muzea, ale i Vlastivědného muzea ve Slaném, Muzea T.G.M. v Rakovníku, Národního technického muzea v Praze, Československé obce legionářské – a také ze sbírek soukromých sběratelů. Stranou pozornosti ale nezůstávají ani širší souvislosti: od Masarykových aktivit v zahraničí až po boje o územní integritu, které nově vzniklá Československá republika sváděla ještě v roce 1919.

Ilustrační foto
V kauze policejních nákupů si svědci pochybení nevšimli
Ilustrační foto
V rámci výstavy železničních modelů se strhne i válečná vřava