Program měl odstartovat příjezd zvláštního parního vlaku na nádraží v blízkém Stochově, avšak okolnosti rozhodly jinak. Parní lokomotiva přezdívaná Šlechtična si nezakouří. V rámci opatření pro období horkého počasí s rizikem požárů ji nahradí jiný historický stroj: motorová lokomotiva, již železničáři podle charakteristického profilu přední masky překřtili na Bardotku.

Jinak se ovšem v dlouho připravovaném programu nic nemění. Velkolepě koncipovaná vzpomínka nechá znovu ožít události z 11. srpna 1921, kdy prezident Masaryk poprvé zamířil na své letní sídlo na lánském zámku. Lány si časem oblíbil natolik, že tam trávil více času než na Pražském hradě – a tamější hřbitov si také zvolil za místo svého posledního odpočinku.

Během středy se už jen likvidovala suť na břehu pod Eliškou, potápěči kontrolovali dno. Poblíž stály hasičské tanky, které svoji práci zvládly ještě v úterý večer.
Nymburská lávka byla na břehu v úterý večer, likvidují se zbytky

Program ovšem začíná v Praze, kde bude od tři čtvrtě na osm otevřen vládní salonek na hlavním nádraží. Právě tam byl Masaryk vítán jako prezident Osvoboditel, když 21. prosince 1918 přijížděl z exilu do Československa. Před devátou z hlavního nádraží vyjede historická souprava, mířící po trati Pražského Severinu do Stochova. Doveze tam nejen účastníky slavnosti, ale podle slov Petra Pošty z generálního ředitelství Českých drah také nabídne výlet do Lužné u Rakovníka (s možností navštívit tamější železniční muzeum) a vyhlídkové jízdy křivoklátskými lesy.

Především se ale bude slavit v Lánech. „Turisté budou moci navštívit Muzeum T. G. Masaryka, kde proběhne oživená prohlídka expozice,“ zve k návštěvě pobočky ředitelka Muzea T. G. M. v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková. Dobově laděný program se dále odehraje před muzeem i u zámku, který po celý den také nabídne možnost navštívit zámeckou zahradu.

V půl páté odpoledne se pak zvláštní vlak vydá na zpáteční cestu ze Stochova do Prahy.

Příjezd T. G. Masaryka do Lán – sobota 11. srpna
Stochov:
10.30 – příjezd zvláštního historického vlaku
10.30–16.30 – otevřena Masarykova čekárna na nádraží
10.35 – rekonstrukce uvítání prezidenta Masaryka při jeho prvním příjezdu vlakem k pobytu do Lán
11.00 – odjezd historického průvodu do Lán (2 km)
16.30 – odjezd zvláštního historického vlaku do Prahy

Lány:
9.00–17.00 – prohlídky v Muzeu T. G. Masaryka
10.00–18.00 – otevřen zámecký park
11.30 – vystoupení swingové kapely Brass Band před muzeem
13.00 – přehlídka prvorepublikové módy
14.00 – koncert symfonického Orchestru Evropské Hudební Akademie Teplice před zámkem

Vysazování ročka lipana podhorního do Vltavy v Českém Krumlově.
Středočeské toky mají oživit tisíce lipanů