Středočeská záchranná služba podle mluvčí Moniky Novákové v souvislosti s horkým počasím řešila v neděli k 17. hodině pětadvacet případů. Nejhorší byla situace v Pikovicích na Praze-západ, kde se konaly běžecké závody. Záchranáři ze Zbraslavi, Řevnic a Davle odtud převezli do nemocnic tři lidi. Jeden z běžců měl kolaps.

„Muž několikrát zkolaboval a bylo nutné ho opakovaně resuscitovat. Následně byl transportován vrtulníkem na koronární jednotku nemocnice Na Homolce. Během letu byl napojen na přístroj pro nepřímou srdeční masáž,“ uvedla mluvčí.

Druhý z pikovických závodníků byl dehydratovaný a třetí byl zraněný. 

Ilustrační foto.
V Řeži zažili supertropický den. V neděli mohou teploty přesáhnout 37 stupňů

Také v hlavním městě mířili záchranáři k pacientům, na jejichž stavu se podepsalo parno. „V souvislosti s počasím bylo od pátku do neděle potvrzeno přibližně deset případů,“ uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

V horkém víkendu zasahovali hasiči ve středních Čechách u požárů v lesích a na polích celkem šestnáctkrát. Nejzávažnější byl sobotní požár v lese u sv. Kateřiny na Kutnohorsku, kde byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. „Hořela tam hrabanka na ploše dvacetkrát sto metrů,“ uvedla mluvčí hasičů Tereza Sýkora Fliegerová. Středočeští hasiči se podíleli rovněž na likvidaci rozsáhlého požáru v Kryrech v Ústeckém kraji.