Ředitel středočeské policie Václav Kučera řekl, že zejména obce hodně investovaly do prevence, příčin poklesu je ale podle něj více. Problém je však stále s nedostatkem policistů, do plného stavu jich v regionu chybí přes 160. 

"Lidé se jinak chovají, chrání si svůj majetek. Zejména obce investovaly hodně do prevence. Pokles díky tomu nastal hlavně u majetkové trestné činnosti," uvedl Kučera.

Svou roli ale podle něj hraje i nižší nezaměstnanost nebo nastavení sociálního systému. Někteří delikventi ale v poslední době změnili okruh zájmů a přesouvají se k počítačům a internetu. "Trestná činnost se nám přesouvá do virtuálního světa, tam je mírný nárůst," řekl krajský ředitel.

Projekt Bezpečné město

V Příbrami, která nechvalně proslula jako město s vysokou kriminalitou, se podle Kučery stejně jako v Kolíně osvědčil projekt Bezpečné město, založený na spolupráci policie a samosprávy. Lidé díky němu mohou využívat například takzvané mapy kriminality, upozorňující na riziková místa.

Podle starosty Jindřicha Vařeky (ANO) se v Příbrami vyplatila užší spolupráce radnice s městskou a republikovou policií. Všechny složky si vyměňují informace mnohokrát za den.

"Výsledkem je to, že v letošním roce máme ve městě kriminalitu v 90 procentech parametrů na historicky nejnižších číslech. Například co se násilných činů týče, tak jsme o 30 procent níže, než bylo dosavadní historické minimum za posledních deset let. V krádežích se jedná ve stejném období o pokles o 15 procent, majetková kriminalita klesla o 20 procent," řekl starosta.

Mírné zvýšení bylo podle něj zaznamenáno jen u trestných činů, jako jsou zpronevěra či podvod, které ale každodenní život lidí v ulicích neovlivňuje. "Sečteno vše dohromady - co se obecné kriminality týče, jsme o 25 procent níže než kdykoliv v minulosti," dodal Vařeka.

Strategie boje s kriminalitou

Spolupráce samosprávy a policie pomohla i v Kolíně. "Například meziroční srovnání kriminality roku 2014 a 2015 v absolutních číslech představuje pokles o více než 50 procent," uvedl starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín), který je také krajským opozičním zastupitelem za STAN a kandidátem na hejtmana.

Uvítal by však, kdyby bylo hejtmanství v podobných projektech městům více nápomocno. Podobná neformální pracovní skupina, jako například v Kolíně, by podle něj mohla fungovat i v kraji. "Mohla by se vytvořit i nějaká celokrajská strategie boje s kriminalitou, která by mimochodem pomohla i obcím, které by to nemusely vymýšlet samy," řekl Rakušan.

Problémem středních Čech je podle Kučery nadále počet policistů. U krajské policie je 3778 plánovaných míst, 164 policistů schází. Policisté podle něj většinou neodcházejí do civilu, hodně jich přechází v rámci kariérního růstu na jiná místa.

"Snažíme se stavy doplňovat, děláme kampaně," řekl Kučera. Podle něj jde o problém na trhu práce, protože stejnou cílovou skupinu mají i vojáci, městská policie a další sbory.

Čtěte také: Čas dovolených je tady. Policie lidem radí, aby si zabezpečili svůj majetek