Sedmiletá Adélka je usměvavé a chytré děvčátko. Trpí ale genetickou poruchou, kvůli které nesmí na sluníčko, a musí dávat pozor, aby se nenakazila obyčejnou chřipkou. Téměř denně navštěvuje lékaře či rehabilitace. Rodině se bohužel rozbilo auto a na nové nemá peníze. Proto prosí o pomoc veřejnost.

Holčičce byla diagnostikována nemoc Ataxia teleangiectasia, neboli Louis Barr Syndrom. Jedná se o genetickou poruchu jedenáctého chromosomu s tím, že nemoc se začne v budoucnu zhoršovat. Děti s touto poruchou často onemocní také rakovinou a mají špatnou imunitu. "Naše Adélka proto nesmí na sluníčko, chodí i přes léto stále zahalená, pořídili jsme věci s UV filtrem a snažíme se je i šít, abychom mohli přes léto ven alespoň na chvilku,” popisuje maminka Adélky Monika Kubínová. 

V Mirakulu zpívalo koledy na 400 lidí.
OBRAZEM: V Mirakulu zpívalo koledy na 400 lidí

Imunodeficit se u ní prý zatím neprojevil, ale v období chřipkové epidemie nesmí mezi lidi. “Omezení má i v jídle. Má se vyhýbat chemii v jídle a tak se snažíme dělat vše domácí s využitím bio potravin,” říká Monika. Adélka pravidelně jezdí na rehabilitace, potřebuje fyzioterapii, hippoterapii, canisterapii, ergoterapii a logopedii, aby se naučila vše potřebné, než půjde do školy a než se onemocnění začne zhoršovat. 

“Dvakrát do roka jezdíme také do Janských Lázní, které jí vždy posunou o kousek dopředu. Dojíždíme také k lékařům na kontroly, na hematoonkologii, imunologii, neurologii, genetiku a další. Jezdíme prakticky denně,” dodává Adélčina maminka. 

Právě automobil se tedy stal nezbytnou součástí jejich každodenního života. Jejich staré auto už ale neslouží tak, jak má. Rodina přitom potřebuje spoustu peněz na péči o dceru. Pojišťovna rozhodně nepokryje veškeré náklady. Proto se maminka Adélky rozhodla oslovit Konto Bariéry, kde rodině zřídili účet, na nějž mohou lidé posílat peníze. Potřebují 216 tisíc korun na nové auto. To by pro rodinu byl ten nejkrásnější vánoční dárek. 

Nová radnice v Milovicích.
Milovice schválily rozpočet na příští rok