Na páteční večer zve Lucie Vurbsová za krajskou turistickou centrálu třeba na hrad Křivoklát, v jehož Královském sále se od 18 hodin koná adventní koncert souboru Barokní andílci. Padesátikorunové vstupenky na hudební zážitky spojené s historií lze koupit v pokladně hradu.

Rovněž v pátek večer, ale od 19 hodin, lze vyslechnout Vánoční koncert Diogenes v Zrcadlovém sále zámku ve Zruči nad Sázavou. Za 90korunové vstupné uslyší posluchači koledy, spirituály a vánoční písně duchovní i světské.

Sobota mezi 11. a 17. hodinou nabídne dětem i dospělým v prostorách nově opraveného statku Luníkov u obce Žižice nedaleko Slaného možnost pustit se do stavby betléma z kulis a metrových loutek. Současně mohou hádat, jak to asi mohlo vypadat ve skutečném Betlémě kolem roku 0, kdy se tam podle legend narodil Ježíš Kristus. Schválně – uměli byste odpovědět? Jak často si Ježíšek asi čistil zoubky? Mohla Panna Marie jíst pomeranče? Měl svatý Josef rád pečené brambory? A jak to vůbec v té době v takovém chlívku vypadalo? Komu při tom vyhládne, může si dopřát něco dobrého k jídlu i k pití.

Vlastně nijak moc daleko to odtud není do Zooparku Zájezd, kde si návštěvníci mohou po oba víkendové dny užít vánoční krmení zvířátek. Do komentovaných krmení surikat, chameleonů, lam nebo velblouda se návštěvníci mohou pod dozorem chovatelů osobně zapojit. A ostatním zvířatům mohou pod vánoční stromeček u lemurů nadělit jakoukoli zeleninu.

Až do 6. ledna si na příbramské Svaté Hoře lze prohlédnout výstavu betlémů. Mníšecká kaple kostela Nanebevzetí Panny bude o svátcích otevřena od 10 do 16 hodin – a v ostatních dnech stejně, avšak s pauzou mezi 12. a 14. hodinou.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na předvánočním setkání s novináři.
Holčičku chce hejtmanka přivést na svět v utajení

Zámek Loučeň zve nejen v sobotu na adventní koncert Smíšeného pěveckého sbor sv. Cecílie z Poděbrad v zámeckém kostele, ale lze se tam vypravit i po Štědrém dnu. Od prvního svátku vánočního nabízejí prohlídky s vánoční pohodou až po Nový rok.

Sázavský klášter může od 24. prosince lákat na sérii římskokatolických bohoslužeb. Ty se uskuteční nejen v poutním chrámu sv. Prokopa přímo v klášteře, ale v kostelích v okolí. Jen v pondělí na Štědrý den jsou vše svaté plánovány jak v Sázavě (od 16. a 24. hodiny), tak v Ratajích nad Sázavou (22.00); bohoslužby slova pak hostí Úžice (22.00) a Podveky (24.00).

Středeční druhý svátek vánoční nabídne příležitost k návštěvě Vánočního cukrování v Dobrovických muzeích. Děti potěší hravá prohlídka muzea s „kouzelnou“ tabulí, výtvarnou dílnou i něčím sladkým ze stromečku – a je také možná exkurze v cukrovaru; na tu je ale třeba objednat se předem.

Rovněž ve středu na Štěpána se lze vpravit také na zámek Radim nabízející Vánoční hudební prohlídky aneb Vrtochy hraběnky Leopoldýny. Od 11, 13 a 15 hodin je možno vyrazit na speciální vánoční prohlídky, jež v zámeckých komnatách doprovodí renesanční skladby. Na loutnu i další nástroje zahraje hraběnka Leopoldýna skladby z doby Rudolfa II., ale dojde i na vánoční koledy z celé Evropy.

Na sobotu 29. prosince pak zve Sbor sv. Ignáce Březnice na vánoční koncert, který se od 17 hodin uskuteční v raně barokním kostele sv. Rocha na březnickém hřbitově. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude předán rodině Dominika Hamáka z Březnice, který onemocněl akutní lymfoblastickou leukémií.

Ilustrační foto
Lákadlo, o němž mnozí nic netuší: lovecké zážitky