Právě Evžen Korec dopsal v minulých dnech o záchraně zoologické zahrady, radostech i strastech kolem zvířat i lidí v zoo knihu Jak jsem zachránil ZOO v Táboře. Čtenář zjistí, co koupi předcházelo, jaké faktory hrály při rozhodování hlavní roli, jak vypadala Korcova první návštěva v zubožené zoologické zahradě i to, jaké problémy čekaly na nového majitele.

Popsány jsou mnohé zajímavosti ze života zahrady, čtenář nehlédne i do částí, které běžně zůstávají návštěvníkům skryté. Součástí knihy jsou i neobvyklé příběhy zvířat chovaných v ZOO Tábor.

I když se záchrana táborské zoo přisuzuje Evženu Korcovi, za vše vlastně může papoušek ara zelenokřídlý. Toho jel do Tábora koupit právě Evžen Korec s manželkou.

Jeden z nejsmutnějších pohledů

„Jel jsem pro papouška a nakonec jsem koupil celou zoologickou zahradu. I když - označení zoologická zahrada mi v tu chvíli přišlo hodně nadnesené. Čekal mě jeden z nejsmutnějších pohledů, které jsem v životě viděl. Zvířata zavřená v nevyhovujících klecích a kolem bezcílně pobíhajících pár ošetřovatelů, kteří na profesionály příliš nevypadali," popisuje ve své nové knize Evžen Korec první dojmy z Tábora.

Ty se po první procházce areálem ještě umocnily, což vedlo ke konečnému rozhodnutí koupit místo dvou papoušků celou zahradu.

Zrod knihy trval podle autora zhruba rok. „Když jsem se oklepal z prvního šoku v zoo a dali jsme zahradu do kupy, napadlo mě, že bych měl o tom všem napsat knihu. V podstatě jsem celou dobu všem známým říkal: „Jednou o tom napíšu." To „jednou" přišlo rychleji, než jsem čekal," podotkl.

Do Tábora jezdí Evžen Korec a manželkou pravidelně o víkendu. „Mám s sebou blok, obcházím zahradu a zapisuji si, co je vše potřeba udělat. Je to profesionální deformace, odpočinout si do zoo rozhodně nejezdím," usmíval se.

Náklonnost ke krkavcům a k Marušce

V zoo žije 250 zvířat a téměř všechna Evžen Korec zná jménem. I když říká, že má rád všechna zvířata, netají se náklonností ke krkavcům a také k Marušce - bachyni prasete vietnamského.

„Bachyně měla zlomenou nohu a takové zvíře se většinou utrácí. My jsme se ale rozhodli pro složitou operaci a kost jsme spojili. Dopadlo to dobře," řekl a přiznal, že se zamýšlí nad dalším pojmenováním zvířat ryze českými jmény. „Možná se brzy objeví nějaký Otík, Fanda, Kája nebo třeba Boženka, Hanička," předeslal.

Předchozí tři knihy Evžena Korce byly věnovány jeho oboru - prodeji bytů. Poslední kniha je jiná. „Je o zvířecích osudech. Předchozí knihy jsou vlastně populárně psané učebnice. V téhle jsem nechal kus mé duše. Tvrdím, že je důležité mít rád zvířata raději než sebe. Tuhle vlastnost hledám u lidí kolem sebe. To ale neznamená, že bych neměl rád lidi. Naopak. Bez nich by to přece nešlo," dodal Evžen Korec.

Čtěte také: Podnikatel si jel pro papouška a koupil rovnou celou zoo