U tragických dopravních nehod v tomto týdnu byla podle předběžných výsledků hlavní příčinou nepozornost spojená s nepřiměřenou rychlostí či nedáním přednosti v jízdě, uvedl Lerch. Lidé umírali při čelních střetech aut, když řidiči vyjeli do protisměru, nebo po nárazu do stromů a jiných pevných překážek. Z obětí bylo osm řidičů a 11 spolujezdců z osobních aut.

V relativně teplém a slunečném počasí řidiči podle Lercha také dostatečně nesledují podmínky pro jízdu. Vozovka přitom může být v lesních úsecích mokrá, je na ní spadané listí. "Řidiči podceňují to, že už máme podzim, byť to někdy vypadá spíše jako takzvané babí léto, ale opravdu už je tady podzim se vším všudy," řekl šéf dopravní policie. Rizikový je podle něj podzim i kvůli ranním a večerním změnám viditelnosti a nízko postavenému slunci, které může více oslňovat.

Tragická nehoda v Třinci-Neborech.
Čtyři mrtví při srážce kamionu s dodávkou v Třinci

Smutné číslo v noci na dnešek zvýšila srážka kamionu s dodávkou v Třinci-Neborech na Frýdecko-Místecku, při které v dodávce zemřeli čtyři lidé. Další dva lidé jsou zranění. Čtyři lidé zemřeli také ve středu poblíž Drhovle na Písecku v osobním autě, které narazilo do nákladního vozu.

Tři oběti si v končícím týdnu vyžádala úterní kolize osobního a nákladního auta u Hořic na Českokrumlovsku. Dvě ženy byly usmrceny na místě, devatenáctiletý mladík zemřel na následky zranění ve středu v nemocnici.

Další dvě letošní nehody se čtyřmi oběťmi se staly o prázdninách. U Bohuňovic na Olomoucku 16. července při střetu osobního a nákladního vozu zemřeli tři lidé, z toho jedno dítě. Další dítě podlehlo zraněním v nemocnici. Čtyři lidé zahynuli 18. srpna při srážce dodávky a osobního auta mezi Vodňany a Protivínem.

Na Příbramsku boural autobus s mladými fotbalisty
FOTOGALERIE: V havarovaném autobuse se zranili mladí fotbalisté