Tak to vypadalo na letošním Dni piva v areálu nymburského pivovaru. Ten se odehrál v sobotu za takřka ideálního počasí.

„Není úplný vedro, takže se zase tak brzy motat nebudu. No a že spadlo pár kapek, to je jen dobře na osvěžení," bral jeden z nadšených konzumentů piva pozitivně přeháňku, která se nad místem přehnala po druhé hodině odpolední.

Ani letos nebyli pivaři ochuzeni o specialitu v podobě čokoládového piva. Proudem však tekly i další dobroty z postřižinské „dílny": Něžný Barbar, Bogan, či Jubilejní ležák. Konzervativnější pijáci jako obvykle volili prověřenou jedenáctku.

Zábava pro celou rodinu

Program však nebyl zaměřen pouze na samotné konzumenty piva. Na své si přišly celé rodiny. Pro děti byla připravena spousta her a zábavy. Většina z nich nechyběla hned u pódia, když kolem čtvrté hodiny nastoupil za své klávesy hitmaker Jaroslav Uhlíř a spustil ty nejznámější hity známé z českých komedií a pohádek. Počínaje třeba písní Severní vítr je krutý, nebo skladbami z pohádky Ať žijí duchové.

Hudební vystoupení, 
z nichž velký zájem zaznamenal i domácí Crossband, střídaly soutěže moderované zpěvačkou, která provází nymburským Dnem piva už tradičně řadu let. Heidi Janků dorazila i letos a svým osobitým způsobem se zhostila role moderátorky.

Soutěžilo se jak ve vědomostních testech, tak
i v pojídání uzených párků politých hořčicí bez pomoci rukou. Na řadu přišlo i oblíbené pití piva. Vítězka ženské kategorie Káťa polkla půllitřík piva s velkou grácií a rychlostí. Bylo patrné, že to nedělá rozhodně poprvé.

Dodatečné souboje v páce

Pánové měli před sebou dvojnásobně těžký úkol, vypít tupláka. Ani to jim však nečinilo vážnější potíže. Trojice finalistů byla natolik vyrovnaná, že po všech disciplínách měli shodný počet deset bodů. Rozhodnout tak musely dodatečné souboje v páce, které určily celkového vítěze. Ten kromě zajímavých tekutých cen dostal také poukaz na zájezd do Itálie na závody Formule 1.

Rušno bylo nejen kolem pódia, ale také u samotných stánků. Nabídku piva doplňovaly tradičně masité pochoutky. Na několika místech pivovarského dvora se rožnil čuník, k dispozici byly i grilované flákoty vepřového. Gurmáni mohli ochutnat třeba specialitu v podobě grilovaného slovenského oštěpku.

Známé nymburské osobnosti se pak míhaly nejen po areálu, ale také posedávali třeba ve VIP zóně. K vidění v družném rozhovoru s ředitelem pivovaru Pavlem Benákem byl třeba primář jednoho z oddělení nymburské nemocnice, místní právníci, nebo i bývalý sládek nymburského pivovaru Jaroslav Svoboda.

Krásný víkend i pro zaměstnance

Mumraj spokojených návštěvníků sledoval i obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Zajan. „V pátek je vždycky nejvíce příprav, to je opravdu hukot a nejvíce práce. V sobotu je to pak náročné tím celodenním trváním, spousta lidí tu točí celý den. Trochu si vydechneme až při nedělním uklízení. Ale je to celé krásný víkend," zhodnotil i letos jednu z nejnavštěvovanějších akcí v Nymburce Zajan.

Čtěte také: Sběratelé nejvíce oceňují předválečné pivní etikety