V ohrožení hlavně senioři

Odborníci se shodují, že období svědivého onemocnění kůže zvaného svrab (někdy se lze setkat také s lidovým označením prašivina) skutečně nyní nastává. Obavy spojené s textilními sedačkami jsou sice docela rozšířené – prý však zcela lidé. A ne proto, že by se dopravci ohradili, že vozidla pravidelně čistí.

„Chytit“ parazita, který se nazývá zákožka svrabová, lze mnohem snáz v místech, kam lidé vyrážejí za zábavou a rekreací. A někdy i za zotavením; v zařízení, kde se poskytuje zdravotní péče – přičemž nebezpečí, že se od pacientů nakazí, hrozí i zdravotníkům.

Případů spojených s prostředím bílých plášťů loni hygienici ve středních Čechách zaznamenali 18 – což představuje pět a půl procenta z celkového počtu pacientů. Celkově protiepidemický odbor středočeské hygienické stanice loni evidoval 328 případů onemocnění svrabem. Proti předloňským 313 případům to představuje nárůst o 4,8 procenta. Stoupla tedy i nemocnost – z 23,6 onemocnění na sto tisíc obyvatel se zvýšila na hodnotu 24,5.

Ilustrační foto.
K ochraně škol pomůže poučení i technologie

Nemoc byla zaznamenána ve všech středočeských okresech bez výjimky; nejvíce na Kutnohorsku, kde nemocnost dokonce přesáhla dvojnásobek středočeského průměru: vyšplhala se na 58,9 přepočtených onemocnění. Ve třech případech byl zjištěn dovoz ze zahraničí – a to z turistických pobytů ve Velké Británii a v Rumunsku.

Zákožek způsobujících nepříjemnosti se loni muselo zbavit 77 dětí do 15 let (23,5 procenta), 30 mladistvých (9,1 procenta) a 221 dospělých osob (67,4 procenta). Jako nejohroženější se jeví senioři – ve věkové skupině nad 75 roků byla zjištěna nemocnost 67,1 na sto tisíc obyvatel. Polovina středočeských případů připadá na sporadický – tedy osamocený – výskyt; třetina jich loni byla zaznamenána v rodinách. Z desetiny se onemocnění šířilo v kolektivech nebo na pracovištích.

Nákaza bývá překvapením

Pokud pomineme bezdomovecké prostředí, kde výskyt svrabu není ničím ojedinělým, lidem mladších ročníků žijícím běžným životem může v letních měsících hrozit nákaza třeba v zanedbanějších noclehárnách hostelového typu.

Rizikové je také půjčování spacáků mezi návštěvníky festivalů – a leckoho asi překvapí, že i náhodné sexuální dobrodružství (kdy aktéři – pokud vůbec – pamatují na ochranu před otěhotněním či přenosem pohlavních chorob, ale tohle je ani nenapadne).

Po odhalení svrabu je léčba vcelku snadná: pomůže důkladná aplikace masti. K tomu je třeba vyprat v hodně teplé vodě (a ideálně i přežehlit) jak ložní prádlo, tak i oblečení. Platí však, že úzkostlivá hygiena sama o sobě onemocnění nezažehná; spíš zkomplikuje.

Olympiáda dětí a mládeže 2019
O sportování mladých Středočechů budou informovat mladí novináři

Loňský výskyt svrabu ve středních Čechách

Druh výskytu Počet onemocnění V procentech 
Sporadický 165  50,3
Rodinný 113  34,5
V kolektivu   32    9,7
Zdravotnická zařízení   18    5,5
Celkem 328  100,00


Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje; údaje za rok 2018

Ilustrační foto.
Na byt je třeba příjem za devět a půl roku