„Služba je poskytována v úzké spolupráci těchto dvou organizací. Odbornou garanci a podporu tohoto projektu zajišťuje 1. lékařská fakulta Všeobecné fakultní nemocnice Praha," uvedl hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, který se slavnostního zahájení provozu ambulance zúčastnil.

Podle Jany Petrákové, ředitelky Zařízení sociální intervence Kladno, je cílem nové služby včasná intervence a systematická péče o problémové uživatele návykových látek mezi dětmi a dorostem s ohledem na jejich věkovou kategorii.

„Dětští klienti potřebují jinou formu práce, jiný přístup. Jejich problémy je třeba řešit včas, ještě než se problémové užívání návykových látek změní v závislost jako chronickou chorobu. S dětskými pacienty už zkušenosti máme, setkáváme se s nimi mnoho let v souvislosti s řešením závislostí u dospělých osob v jejich rodině. Pracovali jsme s nimi buď individuálně, nebo jsme se snažili zařadit je do dospělého programu," konstatovala. I teď bude podle jejích slov nejdůležitější spolupráce s celou rodinou.

Koncepce protidrogové politiky

Také ředitel Oblastní nemocnice Kladno Vladimír Lemon vznik nové služby vítá. „My jsme se s mladistvými uživateli návykových látek samozřejmě setkávali už před zahájením tohoto programu, jakožto s pacienty. Lékař ale v tomto případě řeší jen důsledky. Příčiny musí řešit psychologové a psychiatři, což se stává právě teď," poznamenal.

„Následky neléčených závislostí mají devastující dopady jak v osobnostní struktuře závislého jedince, tak v jeho rodinném a sociálním prostředí," řekla Jana Petráková.

Zahájení provozu adiktologické ambulance pro mládež ve věku od 15 do 18 let je důkazem snahy Středočeského kraje bojovat proti drogovým závislostem. V současné době připravuje novou koncepci protidrogové politiky na léta 2016 až 2020. „Protidrogové prevenci věnujeme mimořádnou pozornost. Je pro nás nejdůležitější předcházet vzniku drogové závislosti, zejména u dětí a mládeže," konstatoval Miloš Petera.

A jak je na tom Kladno a okolí s mladistvými uživateli návykových látek? Podle Jany Petrákové stejně jako kdekoliv jinde v republice, to znamená ne moc dobře.

Závažný fenomén: kyberprostor

„Jedná se totiž o poměrně skrytou skupinu populace, která se pohybuje na hraně experimentování a škodlivého návyku. Navíc jde o věkovou kategorii, se kterou není vždy snadné se domluvit. Nesmíme také zapomínat na závažný fenomén, a tím je návykové chování spojené s takzvaným kyberprostorem. Je důležité, aby s námi závislí mladí lidé spolupracovali a byli ochotní ke změně," shrnula Jana Petráková.

„Je těžké se v této oblasti opírat o statistická data, protože ty nám zobrazují jen špičku ledovce. To znamená ty uživatele, kteří se k nám nějakou formou dostali. Nejsou neobvyklé situace, kdy se rodič právě na dětské jednotce intenzivní péče dozvídá, že je jeho dítě ve stavu těžké intoxikace nebo těžké opilosti. Není vůbec jednoduché včas vypozorovat, že má dítě potíže s návykovými látkami," doplnil Vladimír Lemon.

Adiktologická ambulance v Kladně vznikla propojením zdravotních a sociálních služeb. Program tam zkušebně funguje již od července a už v den oficiálního zahájení pracoval s osmi rodinnými skupinami. O nově nabízenou službu je tedy zájem.