Věčné kolony na příjezdových komunikacích do hlavního města by se za pár let mohly stát minulostí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž připravuje rozšíření dálnic, a to hlavně v okolí Prahy.

Dálnice D11, která spojuje Prahu s Hradcem Králové, by se měla v budoucnu rozšířit na šest pruhů. Tři pruhy v obou směrech nemají končit u exitu v Jirnech, ale motoristy dovedou až do Poděbrad. Kvůli velkým nárůstům provozu už začalo Ředitelství silnic a dálnic oznamovat obcím podél dálnice, že po roce 2025 by se mělo začít s jejím rozšířením.

Nejužitečnější hráč mistrovství světa v hokeji získá trofej od Škoda Design.
Nejužitečnější hráč mistrovství světa v hokeji získá trofej od Škoda Design

„I když ke stavbě dojde až po roce 2025, příslušné obce o tom již samozřejmě informujeme. Investiční příprava je velmi dlouhý proces,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Podstatně blíže ke stavbě jsou tři úseky, kde by měli řidiči jezdit třemi pruhy každým směrem. S takovým uspořádáním se počítá v úseku Pražského okruhu od Satalic do Běchovic. Stavba má začít již za tři roky.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Je sucho. Klima do roku 2050 už neovlivníme!

Ve stejném roce by mělo dojít i k rozšíření dálnice D1 kolem Brna: šestipruh má být od Kývalky až po Holubice. Šestipruhová dálnice je zatím jen na třech úsecích tuzemské silniční sítě: na části Pražského okruhu mezi D5 a D7, na D1 z Prahy do Mirošovic a mezi Lipníkem nad Bečvou a Bělotínem.

Důvodem k rozšiřování je především silný provoz, vybraná místa k přistavění dalších pruhů patří k nejvytíženějším v tuzemské dálniční síti. Rozšíření dálnice vede k bezpečnějšímu a plynulejšímu provozu, současně ale vytváří další automobilovou dopravu.

V přípravě jsou už i další úseky. Na části Pražského okruhu mezi Slivencem a exitem na D5, k rozšíření má dojít i u dálnice D5 z Prahy do Berouna.

Širší má být i D8, kde dosud není rozhodnuto o tom, zda bude rozšířena po Úžice nebo až Novou Ves. Pohodlnější jízdy se mají dočkat i řidiči na D10 až do Mladé Boleslavi.

Část pohřební výbavy z období kultury se zvoncovitými poháry.
Výstavba silnice u Slaného odhalila unikátní pohřebiště z doby kamenné i železné
Pražský okruh. Ilustrační foto.
Praha se nebude zabývat delší variantou okruhu. Podle odborníků je nereálná