Úspora kolem padesáti korun za gigaloule by se měla promítnout již v příští topné sezóně! Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel předpokládá, že k podpisu smlouvy s ČEZ Energo, která instaluje v centrálním tepelném zdroji na Severním sídlišti kogenerační jednotku, dojde v průběhu podzimu letošního roku.

Radnice na nabídku energetické společnosti na rekonstrukci kotelny nereagovala bezhlavě. Nechala si vypracovat na návrhy smluv oponentní posudky. „V tuto chvíli komunikuje jednatel Městské teplárenské společnosti Sedlčany Ondřej Sůva s ředitelem ČEZ Energo Lumírem Žákem ohledně zapracování připomínek radnice do smluv," uvedl místostarosta.

„Těsně před jednáním rady města jsme obdrželi informaci od ředitele Žáka, že stejná kogenerační jednotka o stejném výkonu by mohla být realizována i na centrálním zdroji v Žižkově ulici," sdělil M. Hölzel. To byla nová informace, protože původně by podle ČEZ Energo mohla v této kotelně fungovat pouze kogenerační jednotka s malým výkonem, která by neměla na cenu tepla vliv.

Kabelové vedení na náklady města

„Samozřejmě jsme si vyžádali podrobnější zpracování záměru. V každém případě by na rozdíl od kotelny na Severním sídlišti tento záměr představoval investici města při propojení kabelem v Žižkově ulici s trafostanicí v sídlišti Za Nemocnici. Kabelové vedení na náklady města by ale stálo za to udělat," vysvětlil s tím, že tím by šla cena tepla ještě o několik desetikorun níže.

„Kdyby obě kotelny teoreticky ušetřily po padesáti korunách za gigajoule, tak se dostáváme na 550 korun za gigajoul, včetně daně z přidané hodnoty a to už je úplně jiná cena, než když jsme se šplhali na 700 korun," dodal. „Současně necháváme zpracovávat úsporná opatření na blokových kotelnách - například u 1. ZŠ Sedlčany, která vytápí i gymnázium a domy za OD Rozvoj," avizoval.

„Stále máme pro kotelnu v Žižkově ulici nabídky na spalování biomasy. Z mého pohledu to však není vhodné topné médium pro kotelnu, která je postavena uvnitř města. Je s tím spojeno obrovské dopravní zatížení, převážení štěpky a její skladování a to sebou nese i prašnost," přidal několik protiargumentů. 

Odpadní teplo bude vyhřívat vodu

Mistostarosta ujistil, že instalace kogenerační jednotky na kotelnu na Severním sídlišti v podzimním a zimním období v žádném případě neovlivní dodávky tepla. Je to samostatná technologie, která bude vybudovaná v prostorách kotelny. Po jejím dokončení se pouze propojí se systémem teplé vody.

„V kogenerační jednotce se bude vyrábět elektřina, kterou bude do sítě dodávat ČEZ Energo a odpadní teplo bude vyhřívat vodu, která bude akumulovaná v zásobních nádržích. Z nádrží se bude pouštět do systému a hlavně v letním odbobí by se tak vůbec nemusely rozbíhat plynové kotle. Teplá užitková voda by se používala pouze k výrobě elektřiny," vysvětlil místostarosta stručně.

„Doufejme, že se po detailním porovnání všech variant a posuzování kladů a záporů posuneme do realizace a především, že se opatření promítnou ve finální ceně za teplo," dodal místostarosta.

Čtěte také: Nevyhazujte peníze oknem ani komínem

Marie Břeňová