Speciální nabídka knihoven je rozmanitá. Mnohde chystají „amnestie pro čtenáře“, kteří by za běžných okolností měli platit za upomínky kvůli pozdnímu vrácení vypůjčených knih, či odpouštějí poplatky při registraci nových čtenářů. Chystají se ale také besedy, výstavky, knižní burzy – či třeba veřejné předčítání; to se navíc nemusí konat pouze v knihovně.

Trička z bavlny i čmárání po knihovně

Hlavním tématem akce, již tradičně vyhlašuje SKIP neboli Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, je letos udržitelnost, a tak některé aktuální programy mohou i překvapit. Třeba Městská knihovna Mělník připravila venkovní výstavu Život v bavlně, jež mimo jiné odpovídá na otázku, kde se bere oblečení, jež denně bereme na sebe. Nechybí ani řada souvislostí – zájemci se například dozvědí, kolik litrů vody se spotřebuje na výrobu obyčejného bílého trička, na jaké peníze si přijde průměrný pěstitel bavlny v Indii…

Olga Špátová
Karel Gott chtěl být vždycky poslem dobrých zpráv, říká režisérka filmu Špátová

Otázky spojené s udržitelností se ale přenášejí i dovnitř, a tak se v knihovně lze setkat se soutěžním „bavlněným kvízem“ nebo s výběrem knížek, které tuto tematiku přibližují, ale i s omalovánkami na recyklovaném papíře. V úterý navíc výtvarník Jiří Plachý knihovnu „počmárá“, po celý týden je také přístupná výstava Zachuchleno, již doprovází i animační laboratoř. Na čtvrteční dopoledne zde chystají program pro školy s projekcí. A ano, i zde nabízejí amnestii pro zapomnětlivé čtenáře a první registraci pro dětské čtenáře zdarma.

Akce pro návštěvníky všeho věku

Pestrostí nabídky se nenechají zahanbit ani knihovny v menších obcích. Třeba ta miskovická na Kutnohorsku má nejen amnestii a přihlašování zdarma, a to po celý říjen, ale seniorům nabízí výstavu Karel Havlíček Borovský v Miskovicích, dětem vyhodnocení soutěže Pátračka a všem den otevřených dveří chystaný na pátek. A třeba v Hradištku na Praze-západ mají pro nejmenší děti setkání pidičtenářů s rodiči na „mateřské“, pro o něco starší děti knihu na přání, se seniory zde začínají kurz trénování paměti a Virtuální univerzity 3. věku – a ještě zde zahájí kurz angličtiny.

Z barmanské soutěže International Rudolf Jelínek Cup v Muzeu slivovice v Praze.
PODÍVEJTE SE: V Muzeu slivovice míchalo koktejl ze "slívky" dvacet soutěžících

O konkrétních akcích a jejich termínech knihovny informují své příznivce – současné i ty budoucí – nejen na plakátech a vývěskách, ale i na svých webových stránkách; často rovněž na facebooku. Souhrnně je lze přehlédnout na webu tydenknihoven.cz. Středočeský kraj zde zastupuje 18 přihlášených knihoven; v Praze se připojily dvě.

Týden knihoven ve středních Čechách
- Městská knihovna Benešov
- Městská knihovna Beroun
- Městská knihovna Čelákovice
- Městská knihovna Františky Plamínkové Černošice
- Městská knihovna Dobříš
- Obecní knihovna Hradištko
- Městská knihovna Kolín
- Městská knihovna Kralupy nad Vltavou
- Městská knihovna Mělník
- Knihovna Dr. E. Bořického Milín
- Víceúčelové kulturní zařízení Milovice
- Místní knihovna Miskovice
- Knihovna města Mladá Boleslav
- Městská knihovna Mníšek pod Brdy
- Městská knihovna Neratovice
- Městská knihovna Svatopluka Čecha Pečky
- Knihovna Jana Drdy Příbram
- Městská knihovna Votice

Zdroj: www.tydenknihoven.cz