S jeho založením v pondělí souhlasili členové rady Středočeského kraje – s tím, že kraj se má stát jedním ze zakládajících členů. Znamená to nikoli pouze důležitý krok, ale přímo skok směrem k založení dlouho slibované turistické agentury pro Brdy. Konečné slovo ovšem budou mít krajští zastupitelé. A také jednotliví adepti na členství, až budou zvažovat pro a proti před konečným rozhodnutím: vstoupit, či nikoli?

Mimořádná šance pro Brdy

Destinační agentura zpravidla představuje spojení veřejného sektoru (reprezentovaného především obcemi) s místními podnikateli i organizacemi, které se zabývají cestovním ruchem. Přínosem je zejména vytvoření jednotné turistické koncepce pro celý region, snazší shánění peněz na společné projekty i usnadnění vzájemné spolupráce jednotlivých partnerů. V Brdech se navíc nabízí unikátní příležitost podílet se na utváření budoucí podoby oblasti společným stavěním nových nápadů takříkajíc na zelené louce (zde tedy z velké části také „na zeleném lese“).

Zdroj: Youtube

Brdy totiž potřebují víc než jen propagaci oblasti, vydávání map a průvodců, značení cyklostezek i pěších tras – nebo také nabídku projektů turistiky s příběhem či vývoj turistické aplikace pro mobilní telefony, jak si žádá moderní doba. Pro budoucnost Brd je zásadní domluva se shodou všech, kteří mají k věci co říci: kde by mělo vzniknout zázemí v podobě přístřešků, infocenter, toalet i parkovišť, jaké jsou potřebné ubytovací kapacity… A kdo to všechno zajistí a kde na to vzít? Právě při hledání odpovědí by role destinačního spolku mohla být nezastupitelná.

Kolínští hasiči školili velitele dobrovolných jednotek
Velitelé dobrovolných hasičů se cvičně potýkali s chemikáliemi

Handrkování je zažehnáno?

Spolupráce se ovšem nerodí bezbolestně. Od předloňska se o založení turistické agentury snažili dva významní hráči z regionu – Destinační společnost Brdy, reprezentovaná například městy Příbram a Dobříš, a Destinační agentura Brdy jako součást Ekologického centra Orlov. Vzájemná jednání však ztroskotala. Loni se do věci vložili představitelé kraje. Po říjnovém koaličním zemětřesení se však i tohle téma stalo jedním z předmětů slovních přestřelek krajských politiků. Koncem roku bylo možno zaznamenat zvláště polemiky mezi někdejším náměstkem hejtmanky s kompetencí pro oblast bezpečnosti a cestovního ruchu, nyní představitelem opozice Vítem Rakušanem (STAN) a hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO): rozpoutalo se dohadování o tom, co kdo zanedbává, opomíjí či nestíhá – a naopak kdo si dělal v Brdech předvolení kampaň.

Přímá a aktivní účast Středočeského kraje se nyní zdá být skutečností. Počítá se přitom nejen s krajskou iniciativou, ale i s krajskými penězi. Radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO) v pondělí uvedl, že do nové agentury pro Brdy a Podbrdsko míní kraj investovat 600 tisíc korun. „Je to mnohem více než se dává v obdobných případech, kde se tato částka pohybuje okolo 200 tisíc,“ zdůraznil.

Krajský úřad již také připravil koncept založení spolku včetně návrhu stanov a příspěvkového řádu, který počítá i s finančními možnosti malých obcí. Z dosavadních jednání plyne, že jako zakládající členové se vedle kraje mohou rýsovat Ekologické centrum Orlov, o. p. s., města Příbram a Řevnice a mikroregion Hořovicko. Únorová jednání naznačila zájem i ze strany dalších možných partnerů.

Videosouhrn 19. března 2018
Požár na dálnici, noc hrůzy v průsmyku a zmrzlí lyžníci: zhlédněte videa dne
V případě označení odbočky z modré turistické značky k prameni Kormundky bylo značení okamžitě po dohodě  s KČT odstraněno.
KČT a Správa CHKO Brdy se shodli na opravách nepřesností ve značení