Nejprve si však popišme události, které radikálně změnily život rodiny se třemi syny. Podle starostky až donedávna žila rodina docela obyčejný život s běžnými starostmi, které sebou přináší přítomnost tří synů v rodině. Jeden ze tří chlapců, tříletý Tomášek, v květnu 2018 onemocněl akutní lymfoblastickou leukemií. Jako rána z čistého nebe přišla nemilosrdná diagnóza, která zasáhla nejen rodinu, ale i její blízké okolí.

Malý bloňďáček, usměvavý a temperamentní Tomášek, se začal léčit v nemocnici Motol v Praze, kde ve své léčbě pokračuje dodnes. Tato nemoc změnila chod rodiny a jejich doposud aktivní způsob života od základu. Léčba této nemoci vyžaduje sterilní prostředí. „Maminka Martina musela opustit svou práci, chod domácnosti přizpůsobila potřebám malého Tomáška. Celému procesu změny se museli přizpůsobit i dva starší bráškové, tatínek a vůbec celá rodina a její přátelé. Bylo nutné nakoupit mnoho zdravotních pomůcek, včetně čističky vzduchu a přístroje, které opravdu důkladně udržují denní potřeby v naprosté sterilitě a čistotě,“ řekla starostka Eva Špetlová, která je se situací v rodině dobře obeznámena.

Výstava Náš chovatel nabízí každoročně přehlídku nejzajímavějších chovaných zvířat nejen z celého kraje.
Výstava Náš chovatel představí králíky i poštovní holuby

Tato léčba s sebou přináší velké finanční výdaje. Situace rodiny nenechala laxními blízké okolí, a proto se přátelé ve spolupráci s Obecním úřadem v místě bydliště rodiny rozhodli pomoci.

„Za tímto účelem jsme se rozhodli uspořádat benefiční koncert, kdy výtěžek z prodeje vstupenek bude věnován Tomáškovi. Podařilo se domluvit dvě kapely, které vystoupí bez nároku na honorář a další sponzory, kteří celou akci podpoří,“ uvedla Špetlová.

Organizátorům koncertu se začínají hlásit některé místní firmy, které chtějí pomoci. Starostka pak před koncem roku mohla oznámit i dobrou zprávu. Moderování koncertu, který se uskuteční 16. března od 19 hodin v Obecním domě v Nymburce, se ujal známý moderátor, herec a zpěvák Vojta Kotek. Zatím přislíbily účast skupiny Artmosféra a Th!s. Vstupné na koncert činí 250 korun. „Jako starostka obce jsem nesmírně překvapena, dojata a hrdá. Velmi si vážím toho, že lidé na vesnici se ještě v dnešní době dokážou semknout a pomoci jeden druhému. Věřím, že tato pomoc bude přínosem rodině a pevně všichni věříme v dobrý konec tohoto příběhu," uvedla starostka Kamenného Zboží.

Živá ulice - Michal Pavlíček a Monika Načeva
Dorazí Pavlíček s Načevou, na posvícení snad Žbirka