Jinou než slovní podporu nicméně kraj aktuálně nechystá. Plyne to z dřívějšího vyjádření středočeské radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jany Skopalíkové (Piráti). Právě s dotazem týkajícím se podpory včelařů ji Deník oslovil na sklonku března. „Letos o ní neuvažujeme,“ konstatovala radní. Připomněla, že poslední krajské příspěvky směřovaly ke včelařům v roce 2019. Tehdy Deník zaznamenal rozhodování o poskytnutí částky ve výši 1,245 milionu korun na pokračování kampaně Hrr na mor! – zaměřené na boj s onemocněním včelstev označovaným jako mor včelího plodu. Na testování kraj přispěl také v roce 2018, kdy se podařilo odhalit tři pozitivní stanoviště v okresech Příbram a Benešov. Nalezení včelího moru znamená konečnou: léčbu ohněm. Aby se nákaza nešířila, včelaři pálí úly i veškeré vybavení, které může shořet.

Jinou vážnou chorobou včel je varroáza; ta už se léčit dá. Má ji na svědomí roztoč Varroa destructor, česky označovaný jako kleštík včelí. Na jeho výskyt je povinné testovat všechna včelstva; včelaři kvůli tomu musí v zimě odebírat vzorky měli (spadu na dno úlů). Z údajů Státní veterinární správy o vyšetření měli v letošním roce plyne, že ve Středočeském kraji byly vzorky odebrány celkem od 73 567 včelstev umístěných na 7790 stanovištích. Jen 1752 z těchto stanovišť, 22,5 procenta, bylo zcela bez výskytu kleštíků. Loňský výsledek byl nepatrně příznivější: 23,2 procenta.

Jarní péče o včelstva v expozici brněnské zoo. Augustin Uváčik přidával do úlů nástavky.
Rozkvetlá příroda utekla včelám o tři týdny. Odborníci se obávají horší sezony

Přehledy veterinární správy také ukazují, že loni k testům na varroázu středočeští včelaři odevzdali měl od 75 137včelstev na 8089 stanovištích – a v roce 2019 šlo o 80 601 včelstev na 8463 stanovištích. Znamená to, že během dvou let v kraji zmizelo 7034 včelstev. Každý jedenáctý úl! Obsazených včelínů a fungujících včelnic (či případně i včelníků) za stejné období ubylo 673: každé třinácté stanoviště. Z veterinárního pohledu mají úbytek včelstev na svědomí nemoci, vlivy počasí, ale i používání pesticidů a hnojiv. Sami včelaři dále zmiňují, že někteří kolegové končí kvůli vysokému věku. Na druhou stranu je vidět zájem mezi mladými; docela značný. Ne všichni ale vydrží, když původně viděli jenom ceny za med – avšak už ne množství práce, které je spojeno s jeho získáváním, a výdaje, jež si včelaření vyžádá.