Nehod je více

V poslední době jsou řidiči zaskočeni výskytem lesní zvěře na komunikacích velmi často. A zastavit včas se často nepodaří. To, že došlo k nárůstu počtu takovýchto nehod, potvrdila Deníku Markéta Johnová z územního odboru středočeské policie v Mělníku. „Je jich velké množství. Řešíme je téměř každodenně – u nás zejména v oblasti Kokořínska, ale i na dalších místech, kde jsou mezi vesnicemi pole a lesy,“ připomněla. Typické jsou podle Johnové tyhle střety zvláště v časných ranních hodinách, dochází k nim ale i večer, během noci – a může se to stát kdykoli během dne.

Zvěř se nyní navíc může chovat neobvykle, potvrdila v úterý Deníku Martina Nentvichová z ústředí Českomoravské myslivecké jednoty. V tomto období je více v pohybu – a srnci si aktuálně začínají vyznačovat svá teritoria. „Není výjimkou, že mladí jsou zahnáni těmi staršími,“ připomněla Nentvichová, že zvířata žijící v přírodě mají i jiné starosti, než sledovat silniční provoz. Vedle kusů divoce běžících se naopak lze setkat i jedinci malátnými, kteří se tak trochu i potácejí. To zase nasvědčuje stavu po spásání řepky. Podle sdělení člena myslivecké komise ČMMJ Tomáše Kušty by však tyto otravy přímý vliv na střety se zvěří mít neměly.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Sedm milionů na ekoprojekty má vystačit pro 26 záměrů

Lidské souvislosti

Podíl na nárůstu počtu nehod však mohou mít i lidé. V parném počasí bývají unavenější, méně pozorní – což se za volantem projeví třebas i tím, že reagují pomaleji na situaci, kterou by jinak bezpečně zvládli. Po ránu může mít vliv i to, že se šofér během teplé noci nevyspal úplně dorůžova.

Jestliže počty střetů se zvěří, k nimž řidiči volají policisty, stoupají v porovnání s předchozími lety, vlastně to nepřekvapí. Jezdí se více než dřív, a tudíž stoupá i pravděpodobnost nehody. Bez vlivu však nezůstává ani vozový park. Opravy moderních aut nebývají laciné, a navíc hrají roli i další souvislosti: po nehodě potřebují řidiči úřední protokol, ať už pro pojišťovnu, pro leasingovou společnost – nebo třeba pro zaměstnavatele, když je poškozené auto firemní.

Vila Radovana Krejčíře.
Krejčířova vila v Černošicích chátrá. Dům za 100 milionů stále nikdo nechce

Zvěř na silnicích
- Obecný recept, jak se vyhnout střetu, neexistuje. Opatrně řídit je třeba nejen v místě, kde na zvěř upozorňuje značka, ale i kdekoli jinde. Třeba včetně míst, kam lidé chodí venčit psy, kteří mohou divoké obyvatele přírody vyplašit.
- Obzvláštní obezřetnost je na místě v době svítání a po soumraku, kdy zvěř bývá v pohybu nejčastěji. Při nočním oslnění světlomety mohou být zvířata zmatená; zůstanou stát na silnici a neutíkají.
- Zvířata obyčejně neputují osamoceně. Pokud se objeví srnka (či je vidět třeba jen odlesky zvířecích očí v okolí silnice), je třeba zpomalit, vypnout dálková světla a počítat s tím, že poblíž může být více kusů.
- Když už se střet jeví nevyhnutelný, může být „schůdnější variantou“ do zvířete najet, než se pokoušet o riskantní vyhýbací manévr (vedoucí nakonec možná až k nárazu do stromu). Po srážce je vždy třeba přivolat policisty.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto
Voda ke koupání je nyní přímo báječná