„Jen za velikonoční svátky jich přibylo více než 600 tisíc,“ upozornila Voldánová.

Je to i díky aktivitě Středočechů, kterou prozrazuje přepočet vyplněných dotazníků na sto tisíc bytů. Celorepublikové srovnání všech měst nad deset tisíc obyvatel vedou Neratovice na Mělnicku s hodnotou přepočtu 46,2 a Kolín je třetí (44,9), když se mezi ně vklínil ještě Most (45,5); v rámci kraje pak následuje Kladno s přepočtenou hodnotou 44,0.

„Hranice dvou milionů odeslaných elektronických formulářů padla desátý den sčítání,“ upozornil předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Sčítání se rozběhlo – tehdy s šokujícím výpadkem elektronického systému – v sobotu 27. března. Po vyřešení potíží už běží bez komplikací. „Sečteny jsou už přibližně čtyři miliony osob,“ poznamenal Rojíček.

Výzdoba nádražního podchodu v Mnichovicích.
Výmalba nádražního podchodu v Mnichovicích udělá z cestujících cestovatele

Nad pondělními výsledky také poukázal na zajímavost, když připomněl, že dvě největší města republiky, tedy Praha a Brno, jsou v aktivitě zapojení obyvatel do sčítání aktuálně naprosto vyrovnaná – obě mají přepočet odeslaných formulářů na sto bytů shodný: 42,1.

Účast ve sčítání lidu je povinná, přičemž možnosti vyplnit elektronické formuláře mohou lidé využít do 11. května. Kdo on-line formu na www.scitani.cz využít nechce nebo nemůže, má možnost od 17. dubna získat papírový dotazník s odpovědní obálkou. Ta slouží k tomu, aby vyplněný formulář bylo možné vhodit do kterékoli poštovní schránky.