Podle průzkumu je chov mazlíčka ve Středočeském kraji v porovnání s ostatními kraji finančně o něco náročnější. Pořizovací náklady za všechny mazlíčky, které Středočeši chovají, činí v průměru 7300 korun. Částka, kterou jsou ochotni za domácí zvíře ročně utratit, dosahuje nad 17 tisíc korun, celorepublikový průměr přitom činí „pouhých“ 14 tisíc.

PSA VLASTNÍ TÉMĚŘ POLOVINA STŘEDOČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ

Žebříčku oblíbenosti vládnou psi. Nějakého lze najít ve 42 procentech domácností. Obecně lze přitom říct, že častěji je pes domácím mazlíčkem v menších obcích, kde je v průměru 63 pejskařů na 100 obyvatel, ve větších městech pak toto číslo klesá. I tak se ve větších městech Středočeského kraje najdou tisíce psů. „V současné době máme evidováno 2949 psů. Jejich počet se mění každým dnem, ale v čase je stabilní,“ řekla třeba Iva Blűmelová, tisková mluvčí města Kolína. Obdobně jsou na tom i další středočeská města. Třeba Příbram měla k 29. lednu 2883 registrovaných psů.

Ilustrační foto.
Vysokorychlostním vlakem do Drážďan přes střední Čechy? Stavba začne v roce 2028

Pejskaři ve Středočeském kraji jsou ke svým mazlíčkům neobyčejně štědří, za péči o psa vynaloží ročně 16 400 korun, což je po Praze nejvíce ze všech krajů. I jeho pořizovací cena ve středních Čechách je vyšší, než celorepublikový průměr. „V průměru investuje Čech do pořízení psa skoro pět tisíc korun. Jen 5 procent majitelů si pořídí psa z útulku,“ sdělil Marek Šubr, manažer výzkumu v České spořitelně. Cena za pořízení psa ve středních Čechách se ale pohybuje okolo 6600 korun, což je sice číslo nadprůměrné, avšak ne nejvyšší. Jihomoravané platí průměrně 7200 korun.

KOČKU SI KOUPÍ JEN ČTVRTINA CHOVATELŮ

Taktéž oblíbené kočky patří ke zvířatům s nižšími pořizovacími náklady. Většinou se totiž darují, a to v polovině případů, pětina vlastníků si dokonce svou „mícu“ našla. Pouhá čtvrtina všech majitelů si kočku koupila. I proto pořizovací náklady sotva překračují 1000 korun, v čemž se neliší ani Středočeský kraj. O něco méně, než je celorepublikový průměr, vyjde Středočechy péče o kočku, a to na 7200 korun oproti 7900.

„Svou kočku jsem sice dostal od své kamarádky, takže mě zprvu nic nestála, snažím se jí ale dopřávat. Třikrát ročně ji beru na stříhání, což mě pokaždé vyjde na 250 Kč, kupuji kvalitní krmivo i hračky. Velkým výdajem je kočičí hotel, kam ji dávám, když jedeme na dovolenou,“ vyjmenoval chovatel Marek Procházka některé z každoročních výdajů.

Ilustrační foto.
Největší koncentrace tragédií je na dálnicích

Pětici nejoblíbenějších zvířat doplňují rybičky, králík a papoušek. Roční náklady za králíka i papouška se pohybují okolo necelých 4000 korun, rybičky vyjdou chovatele o poznání levněji, na 2000 korun za rok.

MNOHO LIDÍ BY SE KVŮLI MAZLÍČKOVI ZADLUŽILO

Jedním z největších výdajů je zdravotní péče. I v tomto případě si Středočeši oproti zbytku republiky připlatí, a to 1300 korun oproti průměrným 1200 ročně. V případě nutnosti jsou ale Češi ochotni zaplatit i 10 tisíc korun za zdravotní zákrok pro své domácí zvíře, 44 procent Středočechů by se kvůli tomu neváhalo zadlužit.

Průzkum pro Českou spořitelnu realizovala společnost KANTAR, sběr dat probíhal metodou online CASI, zúčastnilo se jej 1 120 respondentů.

ZAJÍMAVOSTI Z PRŮZKUMU

Jediným domácím mazlíčkem, kterého nechají Češi vycvičit, je pes, do výcviku investují okolo 1800 korun. Věnují mu také v průměru nejvíce času i tři hodiny denně.
Nejčastěji pojišťovaným zvířetem je také pes, chovatelé nechají pojistit každého pátého.

Ročně majitelé koupí psům hračky v průměru za 400 korun, kočkám a papouškům za 200 korun, králíkům do 100 korun.

Za speciální péči o psího kamaráda Češi utratí 1 300 Kč ročně.

Foto z jednání.
Po Američanech by v kraji měli otevřít své peněženky Japonci

KAROLÍNA SÝKOROVÁ