Vyplývá to z analýzy potenciálu obcí Středočeského kraje pro další rezidenční a populační vývoj, kterou si hejtmanství nechalo zpracovat na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. „Úplně poprvé byly sečteny zastavitelné plochy územních plánů všech obcí na území kraje. Výsledky jsou alarmující,“ připomněl ve čtvrtek Pavel Lochař z hejtmanství.

Šest a půl tisíce za půl roku

Český statistický úřad napočítal k 1. lednu letošního roku 1 338 982 Středočechů, přičemž počet obyvatel se zvýšil v 63,7 procenta obcí (a k poklesu došlo u 31,4 procenta). Nejnovější údaj dostupný k 30. červnu se již podle Lochařových slov vyšplhal na 1 345 487 osob; během prvního pololetí tedy přibylo šest a půl tisíce hlav. Analýza univerzity tento dlouhodobý trend potvrzuje – a uvádí, že nejintenzivnější byl růst počtu obyvatel způsobený migrací mladých lidí i zvýšeným přirozeným přírůstkem v nejbližším zázemí Prahy: v oblastech Černošic, Říčan, Brandýsa nad Labem a Lysé nad Labem.

Ilustrační foto.
Cena za vodu, které navíc není dost. To Středočechy pálí nejvíc

Dokument uvádí, že k další zástavbě jsou určena tři procenta rozlohy kraje: 333 kilometrů čtverečních. Čísla však nemusí být konečná, naznačil radní Věslav Michalik (STAN). „Ze všech dosavadních zkušeností plyne, že celková urbanizovaná plocha Středočeského kraje bude dále narůstat,“ uvedl. „Zastavitelné plochy se budou postupně osidlovat – a v územních plánech obcí a měst budou pravděpodobně vymezovány další zastavitelné rozvojové plochy,“ předpokládá.

Domov pro půl milionu lidí

Polovina zastavitelných ploch je vymezena pro rezidenční výstavbu, což představuje potenciál pro vznik 200–240 tisíc bytů. Ty by se mohly stát novým domovem pro 530–630 tisíc obyvatel. Michalik ovšem neočekává, že by se podobný nárůst mohl stát realitou v krátkém čase. „Pokud bude tempo výstavby odpovídat historické zkušenosti okolo pěti tisíc bytů za rok, tyto plochy stačí k uspokojení poptávky na dalších více než 40 let – tedy za horizont roku 2060,“ míní radní.

Expertní odhad demografů počítá s tím, že v následujících 15 letech lze ve Středočeském kraji očekávat nejméně desetitisícový přírůstek ročně – noví obyvatelé se budou hlavně stěhovat z Prahy, ostatních krajů i z ciziny – a hranice 1,5 milionu lidí padne okolo roku 2030. „Předpokládáme, že ani v dlouhodobějším horizontu se nebudou migrační toky mezi hlavním městem a Středočeským krajem výrazně snižovat,“ soudí radní Michalik. Zdůraznil, že vazby mezi Prahou a jejím okolím se spíše posilují. „O to více je potřeba řešit koordinaci mezi metropolí a jejím širokým zázemím,“ upozornil na souvislosti, k nimž zdaleka nepatří jen nyní aktuální komplikace s dopravou.

Ilustrační foto
Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne