Na mnohých z nich za první hodinu neodvolil žádný zájemce. V metropoli do 11:30 odvolilo dohromady 18 lidí. Podle údajů ministerstva zdravotnictví mělo v posledním týdnu pozitivní test na koronavirus na 2700 lidí včetně dětí.

Volit mohou ti, kteří mají od lékaře nebo hygieniků potvrzení, že jsou v izolaci kvůli koronaviru. Prokázat se mohou i věrohodným potvrzením o pozitivním testu na covid, případně vyplní před hlasovací komisí čestné prohlášení o izolaci.

Drive-in volební stanoviště. Ilustrační foto.
Volit prezidenta lze i s covidem: buď z auta u hasičů, nebo i doma

Středočeši s covidem mohou volit v deseti bývalých okresních městech a v případě Prahy-východ a Prahy-západ v Brandýse nad Labem a Řevnicích. Například v Příbrami lze hlasovat v areálu hasičské stanice. Podle ředitele příbramských hasičů Tomáše Horváta do 09:00 nikdo na stanoviště nedorazil.

"V okrese je 18 pozitivních s nařízenou izolací. Teoreticky z těch lidí někdo může přijít, na druhou stranu je to tak malý počet, že v podstatě nemusí přijít nikdo," dodal Horvát.

Na drive-in volební stanoviště na pražské Letné dorazilo první auto krátce po 08:30, na místě je přítomná tříčlenná volební komise. Volič nesmí vystupovat z auta a musí mít roušku či respirátor při stažení okýnka. Přítomný mluvčí magistrátu Vít Hofman řekl, že vzhledem k nynějším covidovým statistikám se neočekává velký zájem lidí, což se alespoň dopoledne potvrdilo.

Ilustrační foto
Ruce, roušky, rozestupy je pravidlo platné i v období chřipek. Varuje hygiena

K 17:30 hlasovalo na drive-in stanovištích celkem 46 voličů. Nejvíce voličů, tedy 15, hlasovalo v Písnici, na Letné 13, v Dubči 7, ve Stodůlkách 6 a v Satalicích 5. O zvláštní přenosnou volební schránku zatím požádalo 10 voličů.

Sněmovna schválila změnu zákona, umožňující volit prezidenta lidem v karanténě nebo v izolaci kvůli koronaviru, loni v listopadu i hlasy opozice. Opozice opakovaně vládu kritizovala, že nezajistila toto hlasování v loňských komunálních a senátních volbách. Kabinet se hájil tím, že při obecních volbách by bylo příliš složité zajistit speciální volební schránky v každé obci.