Vedení kraje se zajímá také o rozvíjení kontaktů s oblastí na jihozápadě Polské republiky. S Dolnoslezským vojvodstvím, jehož metropolí je historické město Vratislav. O možném navázání oficiální spolupráce se jednalo v rámci Dolnoslezsko-českého ekonomického fóra, kam se za Středočeský kraj v úterý vypravili náměstek hejtmanky pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD) a ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Nora Dolanská.

Samotné ekonomické fórum je ovšem konference zaměřená na podporu spolupráce malých a středních firem a jejich aktivit na polském a českém trhu. K hlavním tématům patřil cestovní ruch; pozvány však byly firmy z obou zemí působící v různých odvětvích – především ty, které se věnují farmacii a kosmetice. 

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Zprovoznění turniketů na hejtmanství je trnem v oku ODS

Petera v té souvislosti poznamenal, že Česká republika je pro Polsko důležitým ekonomickým partnerem – ovšem spolupráci v oblasti cestovního ruchu by bylo možno prohloubit. „Obyvatelé Dolního Slezska rádi navštěvují Českou republiku, poznávají památky a využívají možnost aktivního trávení volného času v naší zemi. Naším cílem je teď poukázat na krásy Středočeského kraje tak, aby trávili svou dovolenou především na území středních Čech,“ vysvětlil hlavní cíl své mise. Koneckonců také pro našince by mohlo být zajímavé objevovat pozoruhodnosti u sousedů: vedle Vratislavi jsou to třeba lyžařské středisko i centrum lázeňství Karpacz, město Bolesławiec, kudy kráčely dějiny, Legnica nebo po našem Lehnice s ještě bohatší historií, turistické středisko Szklarska Poręba, jehož název vyslovujeme podobně jako Poláci: Sklářská Poruba, nedaleké město Jelenia Góra (přičemž ani zde nepotřebujeme tlumočníka) či třeba další lázně Kudowa-Zdrój.

Na konferenci, kde Dolní Slezsko zastupují maršálek vojvodství Cezary Przybylski, jeho zmocněnec pro spolupráci s Českou republikou Igor Wójcik či místopředseda tamějšího zastupitelstva Julian Golak, odjížděl vicehejtman Petera nejen s plány na obecná jednání o oficiálních kontaktech. Cílem je už debatovat i o konkrétních odvětvích spolupráce a možných projektech. Bližší vazby středních Čech s regionem, jehož název zní v polštině Dolny Śląsk (a slezsky Dolny Ślůnsk)by tak brzy mohly získat konkrétnější obrysy.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Audit středočeské správy silnic, v souvislosti s nímž padla koalice, startuje