První dopravně bezpečnostní akce prázdninového ražení se uskutečnila již o posledním červnovém víkendu. Od 25. do 27. června bylo do akce nasazeno 391 policistů, kteří zkontrolovali 3591 vozidel a jejich řidičů, připomněl Truxa středočeský podíl na dohledu organizovaném celostátně. Krajský výsledek? Bylo to 570 zaznamenaných přestupků. „Celkem 209 řidičů překročilo maximální povolenou rychlost, 15 jich před jízdou požilo alkohol a 68 řidičů nepoužilo za jízdy bezpečnostní pás.

Další vlna aktivity policejních hlídek přišla na počátku víkendu prodlouženého navazujícími státními svátky: 2. a 3. července. V tomto případě se zapojilo 212 středočeských policistů, kteří zkontrolovali 1736 vozidel. „Zjistili 349 přestupků, kdy 97 řidičů překročilo maximální povolenou rychlost, šest řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu, 48 řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy a šest řidičů za jízdy telefonovalo,“ vypočetl Truxa obdobné prohřešky – jen s jinými čísly.

Představení nové dvoupodlažní push-pull soupravy 13EV.
Ve středních Čechách se zkouší nový vlak. Mašina může vozy táhnout i tlačit

Výsledky podle jeho slov ukazují, že řidičům je třeba jejich povinnosti neustále připomínat. S hlídkami u silnic se tak motoristé budou setkávat i nadále. „Ve zvýšené míře se policisté budou věnovat kontrolám dodržování maximální povolené rychlosti, telefonování během jízdy nebo bezpečného poutání se ve vozidle,“ upozornil mluvčí.