To si přímo od Babiše vyslechlo 490 představitelů obcí a měst, kteří v úterý přijeli do Prahy na setkání středočeských starostů s představiteli kraje – a zavítal tam i premiér.

Starostům mimo jiné slíbil, že se vláda bude snažit dohánět investiční dluh – a do roku 2025 by se mělo hodně změnit. Ať už jde o budování dálnic včetně Pražského okruhu či třeba železnic; v té souvislosti připomněl, že se už začalo stavět spojení Praha – letiště – Kladno. Na otázku k časovému horizontu ale pokrčil rameny. „Ten viadukt se staví,“ poznamenal. Publikum současně rozesmál, když prohlásil: „Je tam nějaký tunel…“ „Na trase,“ reagoval na rozruch v sále.

Obcím Babiš slibuje třeba intenzivní hledání peněz na podporu zlepšování vodovodů a kanalizací – a konkrétně starostovi Plchova přímo na místě slíbil domluvit schůzku na ministerstvu pro místní rozvoj. Velkým přínosem pro Středočeský kraj jsou podle něj kotlíkové dotace, které pomáhají zlepšit kvalitu ovzduší v regionu, kde stále hodně lidí topí uhlím.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Podívejte se na čísla, vybízí hejtmanka kritiky dotací

Z publika vyslechl třeba podnět, že je třeba zadržování vody v krajině podporovat i jinak než v rámci programu Dešťovka; hlavně zabránit splachům z polí. Právě tohle upozornění provázel i potlesk.

Starosty ale premiér vyzval i k aktivitě – zvláště v oblasti výstavby bytů. Upozornil, že budování sociálních bytů by mělo být právě úlohou radnic. Peníze na takové bydlení stát má – a dá. „My ty byty ale stavět nebudeme,“ upozornil, že tady vidí jasnou roli obcí, jejichž představitelé mají přehled o tom, co je v místě potřeba.

Starostům Babiš slíbil, že na příští setkání přijde opět. „A vezmu s sebou půl vlády,“ avizoval, že přivede i ministry, kteří z pohledu svých resortů budou moci přímo reagovat na podněty představitelů radnic.

Ilustrační foto.
Proti včelímu moru pomůže 1,5 milionu korun od kraje