Návrh programu sice nic takového neobsahuje, hovoří především o schvalování rozpočtu i o řadě dalších důležitých rozhodnutí týkajících se peněz, avšak lze očekávat, že opoziční zastupitel Michael Pánek (ODS) navrhne otevřít i téma zakázek Správy a údržby silnic Středočeského kraje. Vlastně tedy také o penězích. Nejspíš však neuspěje už s návrhem na zařazení tohoto bodu do programu, jak dávají tušit minulé zkušenosti s některými z jeho kritických vyjádření.

Pánek tepe práci krajských silničářů dlouhodobě, přičemž hovoří minimálně o nehospodárnostech, účelovém dělení zakázek či o nedostatečné kontrole a přebírání nekvalitní práce. Nově tvrdí, že správa silnic dokonce podle jeho odhalení platí za práce, které vůbec nebyly provedeny. Deník přednedávnem v té souvislosti upozornil na zakázku na prořez stromů v lesním úseku silnice třetí třídy Albrechtice – Roztěž na Kutnohorsku, kde po činnosti za více než půl milionu korun prý nelze nalézt prakticky žádné stopy.

Ilustrační snímek.
Svým nemocnicím má kraj rozdělit 37 milionů korun

Nejen podle úsudku opozičního zastupitele. To, že práce podle smlouvy o dílo, jejíž znění je dostupné v registru smluv, zde vůbec nebyly provedeny, uvádí i havlíčkobrodská dendroložka Irena Dundychová, u níž si Pánek objednal znalecký posudek. Ředitel krajských silničářů Zdeněk Dvořák naopak tvrdí, že práce zde provedeny byly – a to kvalitně. Osobně se prý na místě přesvědčil, že náletové dřeviny jsou odstraněny. K tomu, že znalkyně nenašla stopy po prořezávkách, Dvořák namítl, že jistě neměla na místě plošinu a stromy obhlížela pouze ze země.

Na další úsek, kde byla zakázka zaplacena, ačkoli se podle znalkyně Dundychové stromy u silnice naposledy prořezávaly před třemi až pěti lety a práce podle smlouvy, kterou měla k dispozici, rozhodně nebyly provedeny (přičemž jedinou výjimkou je prořezávka několika větví jednoho dubu zasahujících do silnice), Pánek v pondělí upozornil prostřednictvím serveru Seznam zprávy. Tomu ředitel silničářů Dvořák sdělil, že vše prověří. Tentokrát jde o prořezávky stromů na Kolínsku, v úseku Radlice – Lhotka. Text nazvaný „Jak se ztrácí peníze v kraji s nejhoršími silnicemi. Zakázku na údržbu vyhrál šéfkuchař“ uvádí, že žádné práce se zde čerstvě nedělaly, ačkoli za ně správa silnic zaplatila 408 tisíc korun.

Ilustrační foto
První sníh má být mokrý, čekají se problémy

Připomíná, že peníze za tuto zakázku dostala stejná firma jako za práce u Roztěže na Kutnohorsku: společnost Culinaria Art provozující luxusní restauraci ve stylovém hotelu Chateau Kotěra v Ratboři na Kolínsku. Seznam v té souvislosti upozorňuje, že vlastníkem je úspěšný šéfkuchař Robert Chejn. Ten se vyjádřil, že firma má zkušenosti s údržbou zeleně právě z Chateau Kotěra, kde se stará o zámecký park, a volnou kapacitu využívá pro další zakázky. Veřejně však tyto služby nenabízí, protože jde jen o doplňkovou činnost. Uvedl také, že zadané práce krajská správa silnic zkontrolovala, převzala bez výhrad – a tak je zakázka uzavřena; není důvod se k ní vracet. Seznam dále naznačuje, že nelze přehlížet bydliště ředitele silničářů Dvořáka: ten žije v Ratboři u Kolína; v domě stojícím jen pár desítek metrů od Chateau Kotěra…

Pokud se tohle bude probírat na jednání zastupitelů, nepochybně zazní, že firma, jež má v doložce živnostenského rejstříku i poskytování služeb v oboru lesnických prací, byla řádně vysoutěžena. Ostatně nedělá zakázky jen pro krajskou správu silnic, ale pracuje také pro stát; i Seznam píše o tom, že zakázky získala rovněž od Ředitelství silnic a dálnic. A nepochybně zazní i argument, že přece žádného uchazeče o zakázky nelze diskriminovat na základě toho, kdo bydlí v jeho sousedství. Stěží hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která práci krajské správy silnic naopak chválí a oceňuje, Pánkovi odpoví jinak, než už konstatoval i ředitel Dvořák: vše bylo v souladu se zákonem. Opozice nicméně zřejmě bude chtít slyšet, zda už situaci v kritizované lokalitě prověřil.

Ilustrační foto
Pár podle statistik žije jen v polovině bytů v kraji