K úmrtí do Kouřimi vyjížděla záchranná služba kolem páté hodiny ráno. „Lékař mohl jen konstatovat smrt,“ potvrdila mluvčí záchranné služby Petra Homolová.

Město o tragédii informovalo webových stránkách. "S hlubokým zármutkem oznamujeme, že dne 4. srpna tragicky zemřela starostka města Kouřim Mgr. Zuzana Chmelová. Jménem občanů města vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině a blízkým," píše se ve vyjádření.

U Kralup nad Vltavou vykolejil nákladní vlak.
U Kralup nad Vltavou vykolejil nákladní vlak, provoz na trati je zastaven

Upřímnou soustrast vyjádřila také středočeská hejtmanka Petra Pecková, která připomněla, že Zuzana Chmelová v roce 2016 získala titul Komunální politik roku. "Byla čestná, upřímná, otevřená k veřejnosti, pracovitá. Čelila ale i tomu, co každá starostka nebo starosta. Ta práce je vysilující, stresující, nevděčná, bourá rodiny a způsobuje zdravotní problémy. Jenže když ji milujete, nemyslíte na sebe. Myslíte na lidi. Na občany… Je mi to nesmírně líto. Upřímnou soustrast celé rodině a všem blízkým," napsala hejtmanka na facebooku.

Zuzana Chmelová (dříve Čiháková) byla starostkou města nepřetržitě po několik uplynulých volebních období, Kouřim vedla od roku 1998.

Starostka, která žila se svými lidmi, vzpomínají místní

Starostku znali obyvatelé Kouřimi jako skutečně svou starostku. Jako vždy ochotného, příjemného člověka. „Paní Chmelová byla starostka, která opravdu žila se svými lidmi,“ říká jeden z nich.

V rámci čtvrté zbraňové amnestie lidé odevzdali na policii stovky zbraní, dokonce i tank a obrněný transportér.
Lidé odevzdali na policii stovky zbraní, dokonce i tank a obrněný transportér

„Prostě pořád byla mezi lidmi, každého vyslechla, řešila případné nesnáze obyvatel, jako by to byly její vlastní. Obrovsky se věnovala seniorům. Díky ní má Kouřim v této oblasti snad nejlepší sociální systém z měst v okolí i v republice. Nechyběla na žádné akci. Zašla za seniory i za dětmi, však byla také původním povoláním učitelka. Neopovrhovala ničím a nikým, přišla i na akci typu soutěže ve cvrnkání kuliček,“ dodává.

„Prostě byla hybnou silou celého města, vlídnou hybnou silou. Jako zbraň do boje s problémy nasazovala lásku a porozumění. A ve většině případů díky tomu zvítězila. Ale dokázala být i tvrdá a nekompromisní, pokud někdy dobrá vůle a pochopení nepomohly. V této chvíli si nedokážu představit, kdo by ji mohl v čele města nahradit,“ řekl.

Není tedy nic neobvyklého na tom, že Zuzanu Chmelovou její Kouřimáci už v roce 2014 nominovali na titul Starostka roku.

Milovala Vánoce. Vždycky říkávala, že atmosféru těchto svátků, tedy právě lásku, soucit a porozumění, by si člověk měl nést v srdci po celý rok.