Souvisí to s pondělními ujištěními ministryň financí Aleny Schillerové (za ANO) i práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), že tyto platby se z výdělků studentů strhávat nebudou. Rozruch totiž vyvolaly informace, že studenti vyslaní do boje s koronavirem v některých regionech by daň a odvody měli zpětně doplácet. Vláda rozhodla, že se to nestane – a Schillerová vysvětlila, že to zařídí svým „generálním pardonem“. Ten bude jednak účinný zpětně, jednak i do budoucna; na případné nové daňové povinnosti.

Studentů nasazených ve středních Čechách se debaty o doplácení netýkaly – ti už totiž „zaplaceno“ mají. Na rozdíl od situace v některých jiných regionech jim totiž kraj povinné odvody strhl rovnou; ještě před vyplacením odměn. „Na základě metodických pokynů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (číslo 1027 ze dne 13. 10. 2020) a Generálního finančního ředitelství (ze dne 24. 5. 2020),“ upřesnil ve středu krajský úřad ke zdůvodnění provedených srážek. S tím, že přesně podle těchto metodických pokynů kraj postupoval.

Trochu by se dala poupravit okřídlená slova: co je psáno, to nebylo dáno. Odpuštění daňové povinnosti situaci mění – a studenti by se měli dočkat doplatku. To Deníku ve středu potvrdil Jan Nováček z kanceláře hejtmanky. Termín však zatím neupřesnil. „Čekáme, až to bude na papíře,“ upřesnil, že opět je rozhodující, co bude psáno. „Vracení“ peněz má vycházet z metodiky Generálního finančního ředitelství – a aktuální se to stane hned, jakmile tento dokument bude k dispozici.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Seniorům chtějícím očkování může pomoci třeba i doktor nebo telefon

„Je nám opravdu líto, že tato odměna nebyla osvobozena od všech srážek od samého počátku,“ komentovala situaci hejtmanka Petra Pecková (za STAN). „Všem studentům za jejich práci ve zdravotnických a sociálních zařízeních velmi děkujeme,“ zdůraznila.