„Jsem rád, že se nejednalo o zvíře z naší smečky. Je ale otázkou času, kdy na střet s autem doplatí i některý z místních vlků,“ říká ředitel Správy CHKO Kokořínsko Máchův kraj Ladislav Pořízek. Podle něj je potřeba šetrněji plánovat a upravovat dopravní sítě, aby naše silnice byly bezpečnější pro divoká zvířata i pro řidiče. „Velké silnice jsou pro zvířata velmi obtížně překročitelnou bariérou. Nehynou na nich jen vlci, ale i řada dalších druhů zvířat,“ dodal Pořízek.

Vlk. Ilustrační foto
Vlk z Kokořínska uhynul pod koly auta

Vlk sražený u Mladé Boleslavi nese podle analýzy variantu DNA, která je ve středoevropské nížinné populaci nejběžnější, nepotvrdila však příbuznost se zvířaty v Máchově kraji. Podobnost se podle ochránců přírody nenašla ani s německými vlky, nejpodobnější genotypy měla zvířata až v okolí národního parku Drawa v západním Polsku. Na určení detailů rodokmenu tohoto jedince dále spolupracují odborníci z České republiky s kolegy z Polska.

„Rozsáhlé databáze nám umožňují srovnání genetických profilů s dalšími územími včetně Německa, Polska či Slovenska a také studium původu jednotlivých vlků. Genový tok ze vzdálenějších populací je nutný pro udržení životaschopnosti smeček přežívajících roztroušeně v zalidněné krajině, což je v případě České republiky mimořádně důležité,“ dodal zoolog Pavel Hulva.

Vlci se na Českolipsko prokazatelně vrátili po více než sto letech v roce 2014. V Máchově kraji se smečka pravidelně rozmnožuje. Loni ochránci přírody zaznamenali výskyt vlka také v Lužických horách.

Záběry z fotopastí objevily vlka pohybujícího se u Milovic.
U Milovic se nečekaně objevil vlk!