Třeba při návštěvě originálního prostředí zámku v Nelahozevsi na Mělnicku. Pro hosty z Čínské lidové republiky zde byla mimo jiné připravena ochutnávka piva nesoucího jméno rodiny Lobkowiczů, s níž je historie zámku spjata již od 17. století. Právě Nelahozeves si ovšem čínští hosté budou pamatovat ještě z jiného důvodu: poznali i hudbu tamějšího rodáka Antonína Dvořáka, která je přímo uchvátila.

Delegace nicméně nepřijela v roli turistů, ale jako partneři jednající o dalším prohlubování spolupráce, která se rozvíjí již od roku 2005. Známé jsou zvláště výměnné studentské stáže (jejichž tradici rozjeli studenti kutnohorského Gymnázia Jiřího Ortena) nebo kontakty v oblasti průmyslu a inovací. Našlo by se toho ale víc, upozornil náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblasti životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD). 

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Investory chce kraj ve Francii lákat jako bohatá nevěsta

„Podařilo se rozběhnout několik významných projektů,“ konstatoval s upozorněním třeba na aktivity v jeho domovském Nymburce. Tam nejen zakotvila firma Changhong vyrábějící televizory i další elektroniku, vzniklo tam i výzkumné a vývojové centrum a nechybí ani první česko-čínská průmyslová zóna. Nebo Mladá Boleslav – v tamější Klaudiánově nemocnici bylo založeno centrum tradiční čínské medicíny. A sluší se připomenout také letiště u Benešova. Letecká škola F Air v Nesvačilech cvičí piloty regionální čínské společnosti Sichuan Airlines. A to po desítkách!

Aktuálně se rozvíjí další spolupráce škol v podobě studentské výměny včetně pravidelných letních kempů – a partnerství s 80milionovou provincií S'-čchuan je přičítán také pronikaný nárůst počtu čínských turistů ve středních Čechách. Někteří se prý vracejí i opakovaně. Podle údajů Českého statistického úřadu, vycházejících z analýzy údajů o hostech ubytovaných v hotelích a podobných zařízeních, se ve středních Čechách loni Číňané s podílem 7,1 procenta dostali už na třetí příčku mezi zahraničními návštěvníky kraje – hned za Němci a Slováky. Mimochodem – celorepublikově zaujímají až šestou příčku (vedle Němců a Slováků je předběhli ještě Poláci, Rusové a Američané) s podílem 4,8 procenta. Výzvou pro středočeskou nabídku cestovního ruchu je nicméně fakt, že asijští návštěvníci v kraji stráví nejkratší dobu ze všech cizinců. 

Návštěva viceguvernéra provincie Sečuán.Zdroj: archiv Krajského úřadu Středočeského kraje

Ilustrační foto
Nezaměstnanost je velmi nízká. A ještě šla dolů!