Konkrétně se jedná o čerpání peněz v rámci projektového záměru Bezpečná škola 2020, který plynule navazuje na rok 2019, vysvětlil radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Jeho posláním je v rámci ochrany takzvaných měkkých cílů (míst, kde se shromažďuje větší počet osob, avšak nepodléhají zvláštnímu režimu) zvýšit míru zabezpečení škol proti závažným útokům a snížit pravděpodobnosti výskytu hrozby útoku ozbrojeného útočníka ve školním prostředí.

To je problematika, jíž se kraj podle Bezděkových slov věnuje dlouhodobě. „I když ne vždycky se dá tragédii předejít, jak ukázaly nedávné události v Ostravě, je nutné včas odhalit případné slabiny a udělat maximum pro to, aby školská zařízení v kraji byla bezpečná,“ poznamenal radní. Pochvaluje si zároveň, že vyhlášený dotační program se obejde bez jakékoli finanční spoluúčasti kraje.

Aktivity v rámci projektu se zaměří na školy vybrané odborem školství krajského úřadu. Mimo jiné bude u deseti krajských škol vyhodnocena ohroženost a připraven bezpečnostní audit; dalším krokem je vytvoření plánů postupu pro případ, že by ozbrojený útočník školu skutečně ohrožoval. Součástí záměru jsou také interaktivní vzdělávací semináře pro celé pedagogické sbory.

Finále soutěže Zlatý Ámos.
Do boje o titul Zlatý Ámos zatím svěřenci vysílají sedm Středočechů
III. ročník mezinárodní soutěže „Chytrá města pro budoucnost 2019“.
Kraj dostal cenu za šíření možností internetu věcí