VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: co s patizonem, zeleninou ve tvaru létajícího talíře?

Region - Je to dýně a chutná trochu jako cuketa. Řeč je o patizonu, oblíbené letní zelenině zvláštního tvaru, která právě dozrává.  Pojďme si tedy představit několik receptů na její zpracování v kuchyni vyzkoušeli jste už třeba patizonový nákyp?

22.8.2017
SDÍLEJ:

Plněný patizonFoto: Marek Bartoš

Patizon je jednou z mnoha odrůd dýně a má tvar disku, jehož povrch může být různě zvrásněný. Barva zralého patizonu je bílá a patří mezi ty nejvíce používané druhy dýní u nás. Jeho chuť je vynikající a vzhledem k vlastnostem bývá doporučován i do dětských jídelníčků.

Patizon se z devadesáti procent skládá z vody. Zároveň však obsahuje minimum sacharidů, a proto si jej pochvalují všichni vyznavači racionální stravy nebo ti, kdo drží různé redukční diety.

Dále patizon obsahuje některé důležité látky, které mohou našemu tělu prospívat jako je sodík, draslík, železo, měď, chlor a fosfor.

Patizon, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu a celkově jej zklidňuje a regeneruje.

Dále se podílí na snižování hladiny tuku v krvi a zároveň má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém.

Má také příznivý vliv na slinivku břišní. Působí i močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.

Stejně jako u většiny druhů zeleniny platí i u patizonu, že nejvíc cenných látek z něj získáte, připravíte-li si ho za syrova.

Na druhou stranu však nelze odolat některým receptům na jeho tepelnou úpravu. Třeba klasické letní jídlo, kterým je v mnoha domácnostech smažený patizon v trojobalu.

Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patizonu na zpěněné cibulce a česneku. Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, třeba i sýr. Je to snadné, a přitom vynikající!

Patizon lze také přidat do leča nebo polévek.

Dalším způsobem, jak připravit patizon, je zapékání. Do pekáčku dáme vrstvu pokrájeného patizonu, na to vrstvu rajčat, nakrájenou cibuli, česnek a bazalku. Následuje vrstva paprik. Můžeme přidat i mleté hovězí. Pečeme asi pětadvacet minut a na závěr posypeme parmezánem.

Plněný i nakládaný

Efektní je rovněž plněný patizon zeleninu vydlabeme, uvnitř posolíme a plníme směsí masa se zeleninou nebo sýrem a smetanou. Pečeme asi padesát minut. Na závěr odklopíme víčko z patizonu a doplníme směs o jedno vajíčko. Vše ještě necháme v troubě dojít.

Výborný je také na kostičky nakrájený patizon dušený na smetaně s rajčaty, petrželkou a bazalkou nebo s koprem. Fantazii se meze nekladou. Ostatně jsou gurmáni, kteří do směsí s parmezánem přidávají také alkohol.

Narazili jsme také na recept na patizon à la pečenáče. Plátky patizonu usmažíme v trojobalu a připravíme nálev z cukru, soli, octa a vody a vyčkáme, až zchladne. Mezitím do sklenice klademe „řízky" proložené s cibulí. Přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Do studeného nálevu přidáme bílé víno a zalijeme obsah sklenice, který necháme dva až tři dny odležet.

Máte nějaký zajímavý recept s patizonem? Podělte se o něj se čtenáři Deníku v diskuzi pod článkem!

Autor: Redakce

22.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sbormistryně smíšeného pěveckého mladoboleslavského sboru Boleslav Zuzana Kubelková

Sbormistryně Zuzana Kubelková: Nechystáme žádné módní výstřelky

Peníze. Ilustrační foto.

Doprava má v krajském rozpočtu pohltit skoro šestinu peněz

OBRAZEM: Svatomartinská výstava psů

Mladá Boleslav - Po loňském úspěšném prvním dějství uspořádal v sobotu 18. listopadu Spolek chovatelů a přátel psů Nymburk druhý ročník Svatomartinské oblastní výstavy psů. Výstava konaná v rámci Kynologického areálu Krásná louka v Mladé Boleslavi byla přístupná psům a fenám všech plemen zapsaných v plemenných knihách uznaných mezinárodní kynologickou federací, kteří dosáhli ve výstavní den stáří požadovaného pro zařazení do třídy. Výstava se od samotného rána těšila velkému zájmu vystavovatelů.

OBRAZEM: Slavnosti vína

Mladá Boleslav - V sobotu 18. listopadu se v Domě kultury v Mladé Boleslavi za velkého zájmu veřejnosti uskutečnil již šestý ročník Slavností vína. 

Jak vybavit malý dětský pokoj?

Bydlíte v malém panelákovém 3+1, máte dvě děti a nevíte, jak je obě vměstnat do malého dětského pokoje? I na malém prostoru se dají dělat zázraky, jen je potřeba při zařizování dětského pokoje trochu přemýšlet!

FOTO: Plavci zabojovali v krajském přeboru

Mladá Boleslav – Úspěchy, vítězství i slzy. Závodníci ve věku 12, 13 a 14 let se na celovíkendovém Zimním přeboru Středočeského kraje žactva snažili o co nejlepší časy, které je nominují na Zimní mistrovství České republiky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT