Přičemž připomněl, že už při odběrech vzorků v rámci pravidelných kontrol bylo patrné, že teplé a slunečné počasí si vybralo svou daň: ve srovnání s odběry před dvěma týdny voda mnohde viditelně zezelenala.

Sinice se hlásí o slovo

„Voda byla na všech sledovaných profilech v příbramské části přehradní nádrže Orlík klasifikována stupněm 2,“ odkázal Mandík na hodnocení podobné známkování ve škole: od jedničky do pětky. S dodatkem, že stejně dopadly i koupací lokality Stará Živohošť a Županovice na Slapech. „Při podobném vývoji počasí není tento stav nijak výjimečný – a koupání na uvedených místech není omezeno,“ ujistil, že zhoršení vlastně mnoho neznamená.

Dětský tábor. Ilustrační foto.
Táborníci mají čas se zabydlet. Kontroly začnou po červencových svátcích

Dvojky ostatně dostaly i další populární lokality. Mandík připomněl přírodní koupaliště Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku, jezero Poděbrady na Nymbursku, lokality Vyžlovka a Jureček na Praze-východ na pomezí Příbramska a Benešovska Pilský rybník u Sedlce-Prčice.

„V písníku Hradišťko I na Kolínsku se vlivem počasí zvýšil obsah sinic – a kvalita vody byla klasifikována stupněm 3,“ upozornil. S dodatkem, že pro návštěvníky to sice neznamená žádné omezení – nicméně trojka přece jen není jedničkou. Lidem se sníženou imunitou, případně alergikům, malým dětem či těhotným ženám proto doporučuje, aby se po tamějším koupání vždy osprchovali.

Parazit vyvolá kožní problém

Dokonce čtyřkou, což už znamená vodu nevhodnou ke koupání, je aktuálně hodnocen Nový rybník v Příbrami. Hned u několika lidí se po koupání vyskytla svědivá vyrážka – což s vysokou pravděpodobností ukazuje na výskyt cerkarií. „Jedná se o parazitický organismus, žijící ve vodním ptactvu a vodních plžích, který při svém postupném vývoji ve vodním prostředí může napadnout i koupajícího se člověka,“ vysvětlil Mandík, oč se jedná.

Slavnost k předání šeků s finančními dary handicapovaným dětem v pražském Muzeu Policie ČR.
Středočeští policisté přispěli dětem na motor k vozíku i na umělou ruku

Při proniknutí pod pokožku člověka sice toto vývojové stadium motolice ptačí uhyne, parazita zabije náš imunitní systém – nicméně postižené místo s larvou se musí odhojit. Na kůži se objeví zarudnutí, pupínek a poté otok, který provází silné svědění. Nepříjemná vyrážka zmizí po několika dnech. „Tento parazitický organismus se v uvedené lokalitě v předchozích sezonách již vyskytl několikrát – a provozovatel koupaliště na tuto nepříjemnou skutečnost upozorňuje vyvěšením varování,“ konstatoval Mandík.