Echo je aplikace s celostátním dosahem, řekla Deníku mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. S tím, že ve středních Čechách se na první zkušenost s jejím uplatněním prozatím čeká. A po pravdě: na to, aby ji policisté získali z ostrého nasazení, není třeba spěchat. Nemuselo by totiž věstit nic dobrého.

Vítaná pomoc veřejnosti

Informace o pátrání po nezletilých pohřešovaných, které nejsou obyčejným hledáním, ale na základě získaných poznatků dostaly nejvyšší stupeň naléhavosti v režimu Dítě v ohrožení, se k širší veřejnosti dosud dostávají hlavně prostřednictvím médií. A nemusí se jednat jen o podezření na hrozbu zločinu.

Takto například policisté před časem hledali 15letou slečnu z Kolínska, která společně s 13letou školačkou „zmizela“ z toalet během návštěvy koupaliště v Poděbradech. Hlavní ohrožení v jejím případě souviselo s tím, jde o diabetičku, která si musí třikrát denně píchat inzulin. Trvalo to tehdy den a půl, než se ji podařilo vypátrat v Praze.

Ilustrační foto.
Zima téměř plnotučná, se všemi rozmary. Pozor na ni, varují meteorologové

Opakovaně se stalo, že výzvy šířené na webech, televizí, rádiem či v novinách byly užitečné: dostaly se včas ke všímavým lidem, kteří nezaváhali – a byli ve správnou chvíli na správném místě. Téhle náhodě lze nyní „jít naproti“ právě nainstalováním aplikace. Z preventivních důvodů; tak, jako si pro případ potřeby už řada lidí doplnila do svých mobilů třeba aplikaci Záchranka.

„Každoročně se v České republice pátrá přibližně po dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení – a využívají se k tomu nejen všechny složky integrovaného záchranného systému, ale i dobrovolníci z řad veřejnosti,“ připomněla Hana Rubášová z policejního prezidia.

Informace z první ruky

Sami policisté dali podět k tomu, aby k informačním kanálům, díky nimž volání o pomoc může najít správného adresáta, přibyl další. Nápad se zrodil v hlavách majora Martina Kaisera a kapitána Petra Bureše, připomněl Ondřej Moravčík z policejního prezidia. A do vymýšlení zadání, jak by taková aplikace měla fungovat, zapojili i tři kolegyně na mateřské dovolené.

Vývojáři pak dostali jasné zadání, co připravit. A výsledek? „Aplikace Echo výraznou měrou zvyšuje šanci na nalezení dětí – a její maximální rozšíření mezi uživatele chytrých telefonů může výrazně zkrátit dobu, po kterou se dítě hledá,“ míní Moravčík.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Jiří Knor. Současně lékař záchranné služby.
Záchranáři musí umět rozhodnout, který z pacientů může počkat

I policista Kaiser připomněl, že v případech, kdy se pohřešuje dítě, je čas mimořádně důležitý. A právě zde může mít Echo klíčový význam. „Cílem aplikace je urychlení přenosu informací od Policie ČR směrem k široké veřejnosti – a její aktivní zapojení do pátrání,“ konstatoval. S tím, že její napojení na policejní databázi zajistí, že se v ní dítě objeví téměř okamžitě a jakýkoliv uživatel může ihned pomoci s pátráním.

Policie dále připomíná, co je pro majitele mobilů také důležité: aplikace je zdarma, nijak neshromažďuje osobní údaje – a není náročná na data.

Aplikace k pátrání po pohřešovaných dětech

- Protože telefon má dnes u sebe téměř každý, lze očekávat, že aplikace může pomoci ke zlepšení zapojení veřejnosti do pátrání po pohřešovaných dětech

- Základní myšlenka vychází z toho, že každé pohřešované dítě může zahlédnout řada lidí: v hromadné dopravě, v obchodě, na benzince, v parku… – avšak když svědci nevědí, že se po něm pátrá, pochopitelně žádnou aktivitu nevyvinou; právě to chtějí tvůrci aplikace změnit

- Aplikace není určena jen veřejnosti: stala se také součástí mobilních telefonů, jež mají u sebe policisté v přímém výkonu služby, kteří tak vedle standardních pátracích relací budou avízo o dětech v ohrožení dostávat i do svých služebních telefonů

- Protože pátrání po dětech není jen národní doménou a leckdy má přesah do sousedních zemí, uvažuje se i o rozšíření aplikace do okolních států

- Podrobnosti o projektu lze najít na www.aplikaceecho.cz.

Zdroj: Martin Kaiser, spolutvůrce aplikace