Středočeský kraj zakoupil a v pondělí 23. března věnoval firmám zajišťujícím podle objednávky hejtmanství ve středních Čechách dopravní obslužnost přípravek anti-Covid.

Prozatím bylo ze skladu společnosti Čepro převezeno do Kladna 13 tisíc litrů tohoto dezinfekčního prostředku. Ve spolupráci s asociací středočeských dopravců následně pokračuje distribuce k jednotlivým firmám. Chystají se i další dodávky, jež budou vycházet z požadavků dopravců.

Krizový štáb hlavního města Prahy žádá ministerstvo zdravotnictví, aby navýšilo počet laboratoří na testování koronaviru.
Krizový štáb Prahy vzkazuje ministerstvu: Odběrová místa máme, umožněte testy

V autobusech se v rámci čistění interiéru dezinfikují místa, jichž se cestující nejčastěji dotýkají – včetně nástupních madel či madel odpadkových košů.

Autobusy čistí také ozonem

Dezinfekční roztok používá i při mytí podlah – a ani tepování sedaček se bez dezinfekce neobejde. V rámci preventivních opatření se nadále uplatňuje uzavření předních dveří spojené se zabráněním kontaktu cestujících s řidičem; pasažéři, kteří by si za běžných okolností kupovali jízdenku, jedou bez lístku. Nechybí však ani důkladné dezinfikování zázemí pro řidiče: od klik přes umyvadla až po WC.

Ilustrační foto.
Na Rakovnicku přibyl další nakažený

Dopravci dále používají k ošetření interiéru autobusů odstavených v garážích generátory ozonu. Ozonery nasávají vzduch, který ventilátor vhání do autobusu poté, co je část jeho kyslíku díky elektrodám vyvolávajícím korónový výboj přeměněna na ozon, který má dezinfekční účinek. Nestabilní molekuly ozonu se následně samovolně rozkládají na kyslík.

Online reportáž

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník