„Z důvodu svědomí a morálních zásad: Nepovedu ruským studentům bakalářské či diplomové práce. Nebudu učit ruské studenty. Nebudu ruské studenty zkoušet, nebudu jim opravovat testy,“ napsal na facebooku ve statusu, který později zmizel a redakce má k dispozici jeho printscreen.

Pravost vyjádření Dlouhý pro Pražský deník přiznal, stejně jako to, že je psal rozčílený nočními a ranními událostmi na Ukrajině. „Byl jsem ráno naštvaný a napsal jsem status v emocích,“ řekl s tím, že má hodně ruských studentů. „Nikdo se nemusí bát, že bych ho vyhazoval z učebny,“ zmírnil odpoledne své vyjádření.

Status, ve kterém pražský zastupitel a profesor VŠE Martin Dlouhý odmítl uřit ruské studenty.Status, ve kterém pražský zastupitel a profesor VŠE Martin Dlouhý odmítl uřit ruské studenty.Zdroj: Deník

Status z facebooku nakonec odstranil poté, kdy mu začaly chodit odmítavé reakce. „Vinily mě z uplatňování kolektivní viny,“ prozradil. To podle svých slov ale vůbec nechtěl.

Dlouhému jeho status vyčetla i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a nelíbí se ani předsedovi pražské TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi. Někteří pražští zastupitelé pak požadují, aby Dlouhý složil zastupitelský mandát.

Postoj Martina Dlouhého odsoudil i místopředseda akademického senátu VŠE a doktorand Lukáš Hulínský. Zvažuje, že podá podnět k etické komisi školy. "Toto chování na akademickou půdu rozhodně nepatří, a je nutné to tedy řešit. Nutno ale říct, že příslušná fakulta informatiky a statistiky se problémem rovněž zabývá a aktivně ho uvnitř řeší. Ve vedení fakulty mám plnou důvěru a jsem i s děkanem fakulty v kontaktu. Věřím tedy, že se tím bude primárně zabývat právě fakulta, která toto chování v žádném případě neschvaluje, o čemž jsem byl ubezpečen," napsal Pražskému deníku. Pokud si fakulta problém vyřeší sama adekvátně, nebude se Hulínský na etickou komisi obracet.

Praha 3.
Vyprodáno, hlásí pražské e-shopy. Zájem o ukrajinské vlajky je enormní

Podobně se podle statusů na sociálních sítích vymezil vůči ruským studentům i další z pracovníků VŠE. Podle svědectví vyzval na cvičení ruské studenty k opuštění třídy. Pražský deník se na to, zda se událost skutečně stala, pedagoga zeptal, dosud však nepřišla odpověď. I kvůli tomu, že je informace neověřená, nebude redakce zatím jméno vysokoškolského učitele zveřejňovat.

Celý status Martina Dlouhého
MOJE SANKCE
Každý může pomoci individuálními sankcemi vůči RUSKU, jako učitel můžu možná málo, ale určitě nebudu sám.
Z důvodu svědomí a morálních zásad: Nepovedu ruským studentům bakalářské či diplomové práce.
Nebudu učit ruské studenty.
Nebudu konzultovat ruské studenty, nebudu je zkoušet, nebudu jim opravovat testy.
Nebudu dělat výzkum s ruskými vědci, nebudu hodnotit granty či působit jako recenzent pro články s ruskou
účasti.
Nebudu se účastnit vědeckých konferenci na území Ruska.
Chápu, že je to v rozporu s pracovními povinnostmi, ale vyučovat občany nepřátelského státu je pro mne v současné situaci morálně nepřijatelné. Prosím svého zaměstnavatele za pochopení a podporu.
Připojte se i Vy svou troškou, je nás hodně.