„Povinnost používat roušku platí už jen při návštěvách nemocnic, domovů seniorů či obdobných zařízení poskytujících sociální služby,“ řekla Deníku. Další výjimka už ve středních Čechách podle jejích slov neexistuje – jak ve vztahu k některému konkrétnímu prostředí, tak území či případně k nějakým profesím.

Pražské metro výjimkou

„Naše epidemioložky vyhodnotily, že přírůstky pozitivních případů jsou stabilizované – a nemáme žádné ohnisko,“ vysvětlila Šalamunová, proč je od dosavadních opatření možno ustoupit. Jedním dechem však doplnila, že vyhodnotit situaci si může každý sám – a pokud má pocit, že riziko přetrvává, nic mu nebrání, aby roušku nosil i nadále. Obecně však platí, že jejich používání už není nutné, přičemž jedinými výjimkami jsou návštěvy v nemocnicích a sociální služby.

Když v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) změnu pravidel pro nošení roušek oznámil, odstartovalo to na krajské hygieně vlnu telefonátů. Nevolali však třeba provozovatelé obchodů, aby si potvrdili, zda povinnost nosit roušky padla i pro jejich personál, či dejme tomu kadeřnice, jež nemají možnost udržet od zákazníků odstup. Převahu měli běžní občané chtějící se ujistit, zda dobře porozuměli – tedy zda opravdu mohou roušky odložit.

Ilustrační foto
V kraji má fungovat nové centrum duševního zdraví

„Většinou sami přeříkají nová pravidla a ujišťují se, že je pochopili správně,“ konstatovala Šalamunová, podle jejíchž slov takové telefonáty rozhodně nejsou ojedinělé. Zájemce odkazuje i na článek nazvaný Pravidla nošení roušek ve Středočeském kraji od 1. 7. 2020, který středočeská hygienická stanice zveřejnila na svém webu s adresou khsstc.cz.

Potvrzuje v něm, že padá povinnost nosit roušky venku i ve vnitřních prostorách, stejně jako v autobusech i vlacích. Nicméně – pokud se někdo vypraví třeba do Prahy do divadla, roušku uplatní. Jak na místě samotného představení, tak i cestou, pokud použije veřejnou dopravu a rozhodne se jet metrem.

V hlavním městě, kde je případů onemocnění koronavirem způsobovaného onemocnění covid-19 více, totiž na rozdíl od většiny zbytku republiky platí odlišná pravidla: povinnost mít roušku tam zůstává při vnitřních hromadných akcích s účastí nad sto osob a v podzemní hromadné dopravě.

Dítě s rouškou - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Kdo od července sundá roušku, kde bude i nadále povinná

Nová hlavní hygienička Jarmila Rážová, tehdy ještě formálně ve funkci ředitelky středočeské hygieny, v pondělí vysvětlila, že se pro metropoli uvažovalo i o zachování roušek v tramvajích a autobusech – to však nakonec padlo s argumentem, že 60 procent těchto vozidel nemá klimatizaci a cestující by ve vedrech mohli kolabovat. Povinnost tedy zůstala pouze v metru, které je plně klimatizované (a navíc má na městské hromadné dopravě významný podíl).

Mohou se nařízení vrátit?

Zásoby roušek se však zřejmě vyplatí uschovat na pozdější použití. Naznačují to alespoň dřívější vyjádření odborníků, kteří se v minulosti hojně věnovali očekáváním pro podzimní období, kdy prý je třeba počítat s možností příchodu druhé vlny epidemie. Nyní, v době vrcholného léta a období dovolených, se však nezdá, že by toto téma bylo zrovna „v módě“.

Kde rouška zůstává povinností

- Povinná ochrana úst a nosu zůstává na většině území republiky jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních (což se vztahuje i na agentury domácí péče)

- V Praze roušky dále zůstávají povinné v metru a na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 osob

- Přísnější pravidla platí na území celého Moravskoslezského kraje – a ještě striktnější pak na Karvinsku a Frýdeckomístecku

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje