Zda v té souvislosti nebyl spáchán přestupek, rozhodovali úředníci Městského úřadu v Černošicích – místně příslušného orgánu podle premiérova bydliště v Průhonicích – a verdikt nevyzněl v Babišův prospěch. Jeho právníci podali odvolání, jež bude posuzovat středočeský krajský úřad. A právě s ním souvisí pozornost věnovaná změnám ve struktuře úřadu.

„Blesková reorganizace ohrožuje důvěryhodnost rozhodnutí v kauze střetu zájmů Andreje Babiše,“ prohlásil v pátek předseda Pirátů Ivan Bartoš. S tím, že změny, jež označil za „náhlé“ a „utajené“, vzbuzují obavy. „Bezprostředně po tom, co padlo rozhodnutí úřadu v Černošicích ve věci porušování zákona o střetu zájmů předsedou vlády, došlo ke kompletnímu zrušení odboru, který měl odvolací řízení posuzovat,“ nabízí svůj pohled na věc i mediální reprezentant Pirátů Dušánek.

Upozorňuje, že úřad v Černošicích vydal rozhodnutí týkající se Babiše 21. ledna – a hned poté vedení krajského úřadu zrušilo pracoviště s názvem Odbor správních agend a krajský živnostenský úřad, který by případné Babišovo odvolání posuzoval. „Tato neočekávaná změna vstoupila v účinnost podezřele rychle; již 1. února. V době, kdy se Andrej Babiš proti rozhodnutí černošického úřadu odvolal, tedy 5. února, již tuto gesci přestupkového řízení měl na starost jiný odbor – Odbor legislativně právní a krajský živnostenský úřad,“ durdí se.

Foto z jednání.
Po Američanech by v kraji měli otevřít své peněženky Japonci

Upozorňuje současně, že potvrzení těchto změn lze vyvodit z informací na internetových stránkách kraje. Člen analytického týmu Pirátů Janusz Konieczny k tomu doplnil, že web reorganizaci nijak nezdůvodňuje. „Informace o zrušeném odboru jednoduše zmizely; takový postup je zcela nestandardní,“ prohlásil. S dodatkem, že jde o změnu zásadní a zorganizovanou velmi rychle – a pochybnosti o odvolacím řízení střetu zájmů premiéra Babiše jsou tudíž na místě.

Ještě dál a hlouběji pak míří upozornění, které Deník obdržel bez podpisu. S Piráty se shoduje v tom, že Babišovo odvolání bude nově řešit Odbor legislativně první a krajský živnostenský úřad, v jehož čele stojí Vladimír Černý – zatímco donedávna to byla záležitost týmu Alice Opočenské, která od února vede zdravotnický odbor.

Úvahy o tom, že by šlo o změny nečekané či náhlé, však odmítá ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Jiří Holub. Jde o dlouhodobější proces, zdůraznil v pátek. „V minulém roce byla zahájena příprava celkové optimalizace a zefektivnění chodu krajského úřadu včetně návazných ekonomických dopadů,“ vysvětlil. Možnost sloučení odborů správních agend a legislativně právního byla podle jeho slov jedním z návrhů v rámci optimalizace.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Zájem starostů o odpovědi kraje předčil očekávání

„V lednu tohoto roku bylo rozhodnuto o začlenění OSA do OLP s účinností od 1. 2. 2019,“ konstatoval Holub. „Jedná se o interní organizační změnu, která nemá vliv na výkon přenesené působnosti,“ zdůraznil, že není důvod spojovat aktuální změny na úřadě s Babišovým odvoláním. Mimochodem – z přehledu volných míst vyvěšených na webu kraje plyne, že se nyní hledá i vedoucí sekretariátu hejtmanky.

To, že jsou změny na úřadu potřeba, Deníku potvrdil i jeden z nejhlasitějších představitelů opozice v krajském zastupitelstvu, předseda klubu ODS Martin Kupka. „Dlouhodobě a opakovaně jsme upozorňovali na nefunkčnost krajského úřadu – a zvláště některých jeho odborů. Kritizovali jsme také nekoncepční změny,“ připomněl výtky z minulosti.

O aktuální reorganizaci, která vyvolala rozruch, zatím Kupka podrobnější informace nemá; rozhodně se však chce pídit po důvodech změn. „Budeme se ptát, proč se dějí, jaké je jejich zdůvodnění – a pokud je tam ta časová souvislost, opravdu je to podezřelé,“ naznačil, že by od ředitele Holuba rád slyšel podrobnější vysvětlení.

Ilustrační.
Tradice zabijaček vymírá. Nejsou řezníci. Problém představuje i vykrmení prasete