Jeho rukama tak v těchto dnech prochází mimo jiné ciferník, zvláště řada 24 čísel, ale také další symboly, třeba dobře známý kohout nebo sluníčko. „V současné době pracuji na pozlacení číslic. Používám k tomu plátky pravého čtyřiadvacetikarátového zlata,“ říká zkušený restaurátor.

Pak samotné zlacení ukazuje na několika číslicích a kovové ruce, která je také součástí orloje. Při kladení velmi jemných plátků zlata používá speciální pružný nástroj, který si pro zvlhčení co chvíli otírá o pravou tvář. „Ta musí být trochu namazaná indulonou, pomáhá to při práci,“ usmívá se Vondráček a na tváři se mu usazují drobné kousky zlata.

O malé motáky se postarali ve Stanici pro zraněné živočichy na Huslíku u  Poděbrad.
Ptáčata unikla nožům kombajnu, ekologové jim pomohli

Zlaté plátky mají osm krát osm centimetrů a na větší plochy číslic je Vondráček sází podobně, jako když se na chleba pokládají plátky šunky. Na menší místa si dělá z plátků speciální výřezy. Každý takový zlatý plátek stojí 35 korun.

Dalším pravidlem je, že se nesmí zlata dotknout rukou. Jakýkoli dotek by byl totiž později viditelný. „Proto všechno dělám v jelenicových rukavicích,“ vysvětluje důležité součásti postupu práce při zlacení. Plátky se po položení uhladí. „Musí se uhladit mořskou houbou namočenou ve studené vodě. Důležité je zachování celistvosti,“ předvádí názorně praktickou ukázku.

Svoji práci musí stihnout do 8. srpna. Úzce přitom spolupracuje s hlavním orlojářem, kterým je Petr Skála z nedaleké Sadské.

Jak se člověk k tak specifickému řemeslu dostane?

„Táta byl kuchař, já jsem měl být taky. Ale tehdy tam snad měli plno a mně to bylo v patnácti letech tak nějak jedno… Ale je pravda, že celý život sbírám bankovky, mince a starožitnosti. Tak nakonec táta našel Umělecká řemesla Praha na Vinohradech, a tam od té doby působím. V devadesátých letech jsem koupil stodolu tady ve Zbožíčku a funguji i tady. Nedělám jen zlacení, ale i mramory, fládrování, lakýrnické práce po památkách,“ vyjmenovává své pracovní portfolio řemeslník, který už opravoval památky na Pražském hradě, v Národním divadle i Národním muzeu.

Maják na břehu u přívozu je vyrobený z topolu a má být turistickým lákadlem.
OBRAZEM: V Osečku vyrostl nový maják u přívozu
Saláty a další výpěstky v biokvalitě chce dodávat farma nemocnici a dalším organizacím zdarma.
Hydroponická farma dodá saláty i pro nemocnici