Vyšetřování dál pokračuje

Připomněl, že úkony trestního řízení prováděné v sídle KSÚS již byly ukončeny – nicméně to je zatím vše, co lze k věci uvést. „Stále probíhá prověřování,“ konstatoval Ibehej. Již v úterý vpodvečer sdělila Helena Frintová z kanceláře hejtmanky, že zástupci kraje s vyšetřovacím týmem plně spolupracují. Nabízejí maximální součinnost včetně poskytnutí veškerých materiálů, o něž policejní detektivové projeví zájem.

KSÚS je jednou z příspěvkových organizací kraje, mezi nimiž vyčnívá svým miliardovým rozpočtem. Na starosti má údržbu a opravy, ale také rozšiřování sítě krajských silnic II. třídy (přes dva tisíce kilometrů) a III. třídy (přes šest tisíc).
Kriminalisté se zajímají o zakázky zadávané KSÚS externím dodavatelským firmám. Středočeskou správu silnic totiž rozhodně netvoří dvory s připravenými sypači, haly zaplněné solí či finišery a silniční válce, doplněné armádou pracovníků v oranžových vestách. Jde o kanceláře, v nichž sedí úředníci, kteří práce zajišťují prostřednictvím dodavatelských firem.

Ilustrační foto.
Kontroly oprav krajských silnic odhalily nekvalitu. Prý jí ale ubývá

Dva zcela odlišné pohledy

Podnětem k nynějšímu šetření se stalo trestní oznámení, jež na vedení KSÚS i vedení kraje podal opoziční zastupitel Michael Pánek (ODS). Kritikem poměrů ve správě silnic je dlouhodobým a vytrvalým. V minulosti hovořil o podezření, že prostřednictvím zakázek KSÚS přišel kraj o stamiliony korun; na jednání krajských zastupitelů uskutečněném v pondělí 27. ledna, kde se o podaném trestním oznámení zmínil, uvedl, že je v něm škoda vyčíslena na miliardu.

Naproti tomu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a radní pro oblast dopravy František Petrtýl (oba ANO) trvají na tom, že ve správě silnic žádné zásadní nepořádky nepanují – přičemž jde o jednu z nejkontrolovanějších organizací. Pánkovy kritiky hejtmanka označila za nepodložené urážky bez důkazů, poškozující jak pověst kraje, tak pracovníky KSÚS.

Ilustrační foto.
Policie ve Středočeském kraji provedla razii. Kvůli údržbě silnic

Dohadování kolem důkazů

Pánek si sice objednal znalecké posudky ke třem zakázkám KSÚS, z nichž odvozuje, že konkrétní oprava silnice byla provedena nevhodnou technologií, nekvalitně a na mnohem menší ploše, než bylo účtováno, a zaplacené zakázky na prořezávky stromů a odstranění náletových dřevin nebyly provedeny vůbec – ředitel KSÚS Zdeněk Dvořák však nabídl zase jiná vyjádření odborníků, jež vyznívají opačně. Závěry Pánkem zaplacených soudních znalců podle nich neodpovídají skutečnosti: asfaltu je podle geodetického zaměření položeno dokonce více, než bylo zaplaceno, a údržba zeleně provedena byla.

V minulosti zásadní pochybení neodhalil ani audit interních procesů v KSÚS, jehož objednání bylo reakcí právě na Pánkova nařčení z roku 2017. Opoziční kritik však namítá, že audit tak, jak byl zadán, ani jeho podezření potvrdit nemohl: k tomu by prý byla potřebná hloubková kontrola ve formě forenzního auditu.

Ilustrační foto.
Obce by chtěly víc policistů. Policie žádá jejich pomoc

Přednedávnem udělil KSÚS pokutu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Krajským silničářům vyměřil sankci ve výši 300 tisíc korun za nezákonné dělení předmětu veřejné zakázky na obnovu vodorovného značení na menší dílčí zakázky (což by mohlo souviset se snahou o obcházení povinnosti vypsat otevřené výběrové řízení). S již pravomocným rozhodnutím o pokutě KSÚS nesouhlasí a správní žalobou se bude domáhat zrušení verdiktu. Argumentuje například rozdělením působnosti středočeské správy silnic do čtyř oblastí – a také třeba ohledy na kapacity dodavatelských firem či na blíže neupřesněné požadavky bezpečnosti silničního provozu.

Téma předvolebních přestřelek?

Ačkoli by se mohlo zdát, že s dalšími debatami kolem středočeské správy silnic by krajští politici mohli počkat až na ukončení policejního prošetřování všech okolností a na závěry, k nimž dospějí kriminalisté, na jejichž postup dohlíží Krajské státní zastupitelství v Praze, skutečnost zřejmě bude jiná. Lze očekávat, že odlišné pohledy na dění v KSÚS se stanou jedním z významných témat kampaně před nadcházejícími krajskými volbami.

Záchrana novorozeného miminka.
Oživené miminko udělalo záchranářům radost i po roce