Zároveň je tento druh považován za nejkrásnějšího primáta na světě. Jeho chov je nesmírně obtížný. Zatím ve všech zoologických zahradách mláďata uhynula.

Své první mládě porodila pětiletá samice Yai, která do zoo Chleby přicestovala z Asie před dvěma lety spolu s otcem mláděte Thua Noi a další samicí Ding.



Chlebská skupina je jediná mimo tropický domov tohoto druhu, v neasijských zoologických zahradách žije pouze jedna samice ve Philadelphii v USA a jeden samec v německém Kölnu.

Opičky langur duk jsou potravní specialisté. „Dovážíme pro ně listí z Laosu a Vietnamu,“ připomněla Karolina Dufková ze zoologické zahrady Chleby.

Puma americká Robin s otevřenou tlamou v Zoo Tábor.
Útěk šelmy ze zoo patří spíše k výjimkám



Zdárný chov chlebských langurů a narození mláděte jsou proto obrovským úspěchem v rámci zoologických zahrad celého světa. Stejně jako jejich příchod do Česka před dvěma lety. 

„Získat tato extrémně vzácná a chovatelsky komplikovaná zvířata byl diplomatický úspěch. Languři k nám přišli po třech letech vyjednávání, snažení, získáván informací a příprav,“ uvedla Dufková.

Několikadenní mládě je velké a vyhlíží zdravě. Je stále se svou matkou, dobrým znamením je to, že je aktivní, vyhledává struky a pije.

„V tomto okamžiku ještě není známo, zda je mládě samec, nebo samice,“ poznamenala Karolina Dufková, podle které i přes zdárný start do života mládě čekají nejnáročnější dny a týdny. Kritický je minimálně první půlrok.

Harley-Davidson oslaví 115. výročí od založení značky v Praze.
Na silnicích řidiči mohou potkat desítky tisíc motorek



Od letošního jara má chlebská zoo i medvědy. Pro mladý pár medvědů ušatých, kterým se říká také himalájští, byl postaven nový pavilon. Musel být uzpůsoben co nejvíce přirozenému prostředí obratných medvídků, kteří ve volné přírodě tráví většinu času ve větvích stromů.

Samice Angara a samec Balu pocházejí z ruské Chita Zoo, kde se oba také narodili. A je naděje, že by v budoucnu mohli mít mláďata.

Kromě opiček nebo medvídků se návštěvníci v zoologické zahradě ve Chlebech setkávají například i s ochočenou gepardicí Mzuri, s dikobrazem Járou a dalšími zvířaty. Jak prohlásil před časem ředitel René Franěk, v příštím roce by se zvířecí rodina v zoologické zahradě mohla rozrůst dokonce o lvy. 

Vizualizace nymburského bazénu.
Stavba bazénu začne, město si vezme úvěr